Вълна от оставки на високопоставени служители в Украйна след корупционен скандал

Украинският президент Володимир Зеленски започна нещо като антикорупционна чистка след твърденията в украински медии за незаконно обогатяване на държавни служители покрай разходите за войната с Русия. Извършват се мащабни кадрови промени на средно и високо управленско равнище в резултат на най-шумния корупционен скандал от началото на руската инвазия, който създава риск от охлаждане на западния ентусиазъм по отношение на правителството в Киев.

Скандалът гръмна преди два дни, когато се разбра, че украинският зам.-министър Василий Лозински е уволнен поради подозрения за подкуп в размер на 400 000 долара във връзка с поръчка за електрически генератори. Националното бюро за борба с корупцията е задържало Лозински на 21 януари. Той е бил зам.-министър в Министерството на развитието на общините, териториите и инфраструктурата и съмненията са, че в резултат на подкуп е сключил договор за покупка на оборудване и техника на по-високи цени.

Междувременно украински разследващ журналист написа, че Министерството на отбраната на страната купува продукти за военнослужещите два-три пъти по-скъпо, отколкото в магазините на дребно в Киев.

Така се стигна до поредица от оставки на високопоставени служители.

Заместник главният прокурор на Украйна Олексий Симоненко беше отстранен от поста си, като част от кадровите промени по висшите етажи на властта в Украйна, предаде Ройтерс.

В изявлението, с което се обявява неговото отстраняване, не се посочват причините за решението, но се споменава, че той е напуснал „по свое желание“.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна, отговарящ за снабдяването на войските с продоволствия и оборудване, подаде оставка тази сутрин, цитирайки като причина за своето решение „обвинения в корупция от страната на медиите“, които според него и министерството са безпочвени. В изявление, публикувано на сайта на министерството на отбраната, се казва, че оставката на Вячеслав Шаповалов е „достойна постъпка“, която ще помогне да се запази доверието в министерството.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви днес, че е поискал вчера от Зеленски да бъде освободен от задълженията си, предаде Ройтерс.

„Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и за възможността да върша добри дела всеки ден и всяка минута“, написа Тимошенко в „Teлеграм“.

Тимошенко не посочи причина за оставката си. Украинските медии съобщиха, че оставката на Тимошенко може да е част от кадровите промени, които обяви Зеленски.

Декрет, с който Зеленски приема оставката на Тимошенко, бе публикуван на уебсайта на президента.

Тридесет и три годишният Тимошенко стана заместник-ръководител на президентската канцелария през 2019 г. Той беше част и от предизборния екип на Зеленски.

След като руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година, Тимошенко се е забъркал в няколко скандала, свързани с това, че ползвал скъпи автомобили за лични нужди, твърдят украински медии. Той отхвърля всички обвинения.

Вълната от уволнения продължи и с представители на местните власти в Украйна днес. От постовете си бяха отстранени петима областни управители и четирима заместник-министри, предадоха световните агенции, като се позоваха на министъра от кабинета Олег Немчинов.

Той съобщи, че правителството е съгласувало уволнението на областните управители на Киевска, Днепропетровска, Запорожка, Херсонска и Сумска област – Олексий Кулеба, Валентин Резниченко, Олександър Старух, Ярослав Янушевич и Дмитро Живицки.

Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че в рамките на следващото денонощие ще извърши кадрови промени сред служители на ръководни постове в правителството и регионите, предаде Ройтерс.

„Вече съм взел някои кадрови решения – някои още днес, а други ще взема утре, касаещи ръководители на различни нива в министерствата и други централни държавни структури, както и в регионите и правоприлагащите органи“, каза Зеленски снощи във всекидневното си видеообръщение.

Украинският президент обеща по-рано вчера да се пребори с корупцията на всички нива в администрацията на фона на твърдения за вземане на подкупи и злоупотреби от украински чиновници.

Украинският министър на отбраната отхвърли твърдения за корупция при покупката на продоволствия за армията

Същевременно украинският министър на отбраната Олексий Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА.

„Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент“, написа той във „Фейсбук“.

Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването.

Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми.

„Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой“, посочи министърът.

Това обяснява трикратно по-високата цена на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той.

До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников. По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.

Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Преди дни украинският вестник „Огледало на седмицата“ (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Украйна отблъсква руските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.

ЕС приветства разследванията за корупция

ЕС поощри днес съобщенията за предприетите разследвания за корупция в средите на украинското държавно ръководство. Приветстваме сериозното отношение на украинските власти, заяви говорител на Европейската комисия.

От Украйна се очаква да повиши борбата с корупцията, особено на високо равнище, с разследвания и последователност в преследването и повдигането на обвинения, като част от процеса на подготовка за присъединяване към ЕС, добави говорителят. Украйна предприе първите стъпки, сред които обособяването на институции за разследване на корупцията, отбеляза той.

Необходими са още усилия, ЕК ще оцени напредъка наесен, посочи говорителят. По неговите думи в последните години се забелязва напредък в борбата с корупцията в Украйна. Твърдо сме решени да подкрепяме Украйна по пътя й към ЕС, обобщи говорителят.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy