Върховният съд на Испания безпрецедентно се намеси в законодателната власт

Върховният съд на Испания постанови решение, което не позволява на горната камара на парламента да обсъжда и гласува поправка в наказателния кодекс на страната. Това е безпрецедентна намеса в законодателната власт, която предвещава потенциални политически сътресения за лявото коалиционно правителство в навечерието на изборите догодина, съобщи Асошиейтед прес.

Конституционният съд приключи вчера деветчасов дебат, като прие жалбата на основната опозиционна десноцентристка партия Народна партия за спиране на гласуването в парламента на реформа за това как да се избират съдиите в определени съдебни органи, включително в самия Конституционен съд.

Министърът по въпросите на правителствените отношения с парламента Феликс Боланьос каза, че правителството ще се съобрази с решението, въпреки че не е съгласно нито с начина, по който е взето, нито със самото решение, което критиците наричат превишаване на правосъдни правомощия. „За съжаление, днес онази врата беше отворена, без да знаем накъде води тя“, добави той.

Според критици призива на Народна партия е атака срещу суверенитета на парламента и неин ход да избегне загубата на влияние в съда. От своя страна, Народна партия обвинява правителството в опит да поеме контрола върху съда по подмолен начин.

Решението на съда, първото по рода си в 40-годишната демокрация на Испания, може да има невиждан ефект върху бъдещите законодателни процедури и е вероятно да предизвика проблеми за премиера социалист Педро Санчес в предизборната му кампания през 2023 г.

Конституционният съд често приема жалби за забавяне и проучване на вече прието законодателство. В момента има обжалвания от Народна партия срещу няколко ключови закона като тези за абортите, евтаназията и образованието. Но никога досега не се е намесвал в процеса преди одобряване на законите.

„Изправени сме пред много сериозна ситуация, удар срещу демокрацията“, каза пред испанската национална телевизия днес Жауме Асенс, говорител на парламентарната група „Унидас подемос“, по-малката партия в правителствената коалиция.

Залогът е как се възприема политическата ориентация на съдебните органи на страната, въпреки че се предполага, че те са независими и неутрални.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy