В Беларус е бил задържан бивш кандидат за президент на страната

Политик от опозицията, който беше противник на дългогодишния лидер на Беларус Александър Лукашенко на президентските избори през 2020 г, е бил задържан, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от неговия екип.

Четиридесет и една годишният активист и водач на противопоставящо се на Лукашенко социално движение, Андрей Димитриев, е бил задържан вчера в столицата Минск, става ясно от съобщение, публикувано на страницата му във „Фейсбук“. В съобщението се добавя, че все още не е ясна причината за неговото задържане. Засега няма коментар от страна на властите в Беларус.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., обяви победа на изборите през 2020 г., белязани от твърдения за избирателни измами и сурови репресии на опозицията. Това предизвика продължили седмици масови протести, по време на които стотици хиляди беларуси излязоха по улиците и призоваха Лукашенко да се оттегли.

Съгласно публикуваните официални резултати от изборите Димитриев е спечелил 1,2% от подадените гласове, което му отреди четвъртото място.

Лукашенко, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин, потуши протестите с насилие и оттогава засили кампанията на репресии, за да заглуши вътрешната политическа опозиция. По оценки на правозащитни групи в следствие на репресиите в Беларус има около 1500 политически затворници.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy