В Борисовата градина вероятно секат заради строеж, за който няма разрешение

Незаконната сеч в района на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина е за разчистване на терен за бъдещ строеж, за който обаче все още няма разрешително. Това написа във фейсбук кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков. По думите главният архитект на София е издал само виза за проектиране преди няколко месеца, но след това няма информация какво се е случило.

През миналото лято собственикът на къпалнята лансира идеята за изграждане на нов СПА център. Обяснението бе, че е открит минерален извор, за чието съществуване досега не се е подозирало. Наред с това бе заявено и че пустеещата от десетилетия къпалня ще бъде ремонтирана. Обектът е собственост на частна компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка и общинската фирма „Софийски имоти“. През юли миналата година Трайков съобщи, че е издадена виза за обновяване и модернизация на къпалнята.

В сряда се разбра, че в района незаконно са били отсечени 20 дървета. На собственика на къпалнята бе наложена глоба от 50 хил. лв. Общината подаде и сигнал до прокуратурата.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftraichotraikovcom%2Fposts%2Fpfbid02pdTJTz79TeYc24JzMna8256x3Xd9nXhRVkFQ5ULrcB8hJSEHfApG2d6FNpPNQ2tCl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“811″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

От поста на Трайков стана ясно, че частната фирма е поискала премахване на 11 дървета – пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни. След това обаче районната община не била уведомена кога ще се сече, за да изпрати свой представител на място.

„Научихме от сигнали на граждани, за което им благодаря. Веднага се разпоредих експерти от района да се свържат с Паркове и градини и Зелена система и да отидат на място. Установи се, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят“, написа Трайков.

Той обаче подчерта, че е по-притеснително, че се подготвя строителство, за което няма разрешение.

„Има издадена от главния архитект на СО виза за проектиране, за която информирах преди няколко месеца (в нея беше записано, че не подлежи на съобщаване, тъй като заинтересувани лица са само поискалите я). В района нямаме никаква информация за развитие впоследствие. И тогава заявих и сега потвърждавам, че абсолютно всяко действие по темата трябва да бъде публично, прозрачно и законосъобразно. Каквито тези действия не бяха по нито една точка. А най-добре е къпалнята отново да стане общинска“, заяви Трайков.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy