В ЕП изслушват българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова

Кандидатът за следващ български еврокомисар Илиана Иванова ще бъде изслушана тази сутрин от две комисии на Европейския парламент. Тя трябва да замени Мария Габриел, която се оттегли от поста през май, за да стане вицепремиер и външен министър в България.

Ако изслушването на Иванова бъде успешно, кандидатурата ще бъде гласувана от ЕП следващата седмица на сесия в Страсбург.

Очаква се Иванова да стане еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя ще бъде оценена от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование.

Изслушването ще продължи три часа и ще се състои от отговори на 25 въпроса. Иванова ще може да направи 15-минутно встъпление, тя ще има по една минута за отговор на въпрос и пет минути за заключение в края на изслушването.

След изслушването на заседание при закрити врата председателите на двете  комисии и представителите на политическите групи ще изготвят своята оценка, се отбелязва в съобщение на ЕП. Тази оценка ще бъде предадена на председателя на ЕП и на ръководителите на политическите групи. Предвижда се утре да бъде оповестена заключителната оценка.

Иванова вече отговори писмено на 36 въпроса, свързани с дейността на еврокомисаря с посочените отговорности. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy