В Иран бе екзекутиран бивш зам.-министър на отбраната с британско гражданство

В Иран бе екзекутиран бившият зам.-министър на отбраната Алиреза Акбари, който бе осъден в страната по обвинения в шпионаж в полза на Великобритания, предадоха световните агенции.

Смъртната присъда на Алиреза Акбари бе изпълнена чрез обесване, съобщиха днес ирански държавни медии. 61-годишният Акбари, който имаше двойно гражданство – иранско и британско – отричаше обвиненията и казваше, че признанията му са били изтръгнати с мъчения.

Британският премиер Риши Сунак каза, че е ужасен от екзекуцията на бившия ирански зам.-министър. „Това беше коравосърдечен и страхлив акт, извършен от варварски режим, който не спазва човешките права на своя народ“, написа в „Туитър“ Сунак, цитиран от Ройтерс.

Министърът на външните работи на Великобритания Джеймс Клевърли също осъди екзекуцията в Иран на човек, който има и британско гражданство. „Този варварски акт трябва да бъде осъден възможно най-строго. Той няма да остане без последствия“, написа Клевърли също в „Туитър“.

Алиреза Акбари бе задържан през 2019 г. и му бяха повдигнати обвинения в шпионаж в полза на Великобритания във връзка с преговорите на Иран със западните сили за ядрената му програма. Тази седмица Акбари бе осъден на смърт като „един от най-важните агенти на британското разузнаване“, съобщи в сряда иранската съдебна власт и уточни, че наказанието, постановено от Върховния съд, е окончателно.

По-рано тази седмица съпругата на бившия ирански заместник-министър каза пред Би Би Си, че е била поканена на „последна среща“ с него в затвора, където той бил държан в единична килия. Мариам Акбари нарече мъжа си „патриот“ и каза, че той е станал жертва на фракционни борби в кръговете на властта.

Като високопоставен служител на иранското министерство на отбраната, Алиреза Акбари е установил близки връзки с политици, които се опитват да посредничат и постигнат помирение след вълната от протести в страната, отбелязва ДПА.

Вчера Джеймс Клевърли призова Иран да не изпълнява смъртната присъда, която определи като политически мотивирана, предаде БТА.

От Иран постъпват много съобщения за арести и дори екзекуции на хора, обявени за агенти на чуждестранни разузнавания, особено на израелската служба Мосад и на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. Твърденията на иранските власти обикновено не може да бъдат потвърдени по независим път, а процесите се водят тайно, посочва ДПА.

Редица граждани на западни държави са задържани в Иран. Според властите в техните страни Техеран е повдигнал скалъпени обвинения на тези хора, за да ги използва като разменна монета.

Акбари бе екзекутиран на фона на вълната от протести в Иран след смъртта в полицейски участък в столицата Техеран през септември на млада жена, задържана от нравствената полиция, защото не носела правилно своя хиджаб. През последните дни демонстрациите, избухнали след кончината на Махса Амини – 22-годишна иранка от кюрдски произход – позатихнаха на фона на предприетите от властите репресии.

До момента на смърт бяха осъдени най-малко 18 участници в протести, сред които една жена. Четирима от тях вече бяха екзекутирани.

По данни на правозащитници до момента са били убити общо най-малко 520 демонстранти, а над 19 300 човека са били задържани, посочва АП.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy