В Лондон бяха показани първите банкноти с лика на крал Чарлз III

Английската централна банка „Банк ъв Ингланд“ представи първите си банкноти с изображението на крал Чарлз III. Те обаче ще влязат в обращение от средата на 2024 г., за да заменят постепенно тези с изображението на кралица Елизабет II.

Чарлз стана крал през септември след смъртта на кралица Елизабет, която бе на трона в продължение на 70 години.

Новите банкноти от полимерен материал от 5, 10, 20 и 50 паунда имат портрет на Чарлз отпред. В останалата си част банкнотите остават сходни с настоящите.

„Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти“, каза в изявление управителят на „Банк ъв Ингланд“ Андрю Бейли. Кралица Елизабет се появява за първи път върху банкнотите през 1960 г., за разлика от британските монети, които отдавна съдържат изображения на владетелите на страната.

Кралският монетен двор на Великобритания започна да пуска първите монети с профила на Чарлз в общо обращение на 8 декември.

„Банк ъв Ингланд“ не възнамерява да изтегля принудително банкноти с изображение на кралица Елизабет II, докато не бъдат износени, така че и двата вида банкноти ще бъдат в обращение няколко години.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy