В София тръгват още автобуси на повикване

В още три софийски квартала от септември ще бъде пуснат транспорт на повикване. Става въпрос за „Малинова долина“, „Витоша“ и „Горна баня“. Линиите ще имат спирки, на които ще спират, ако бъдат извикани от пътници чрез мобилно приложение, или ако там вече има чакащи да се качат. По този модел вече се движат автобуси в кварталите „Манастирски ливади – изток“, „Манастирски ливади – запад“ и „Павлово“.

Целта е тези линии да правят връзка с основни линии от градския транспорт, както и с метрото. Специално за новите квартали, включени в схемата, това ще е довеждащ транспорт и до третата линия на метрото.

Електрически автобуси

Автобусите, които вървят по линиите на повикване, са малки и електрически. Капацитетът им е 21 души и са дълги 5.8 метра. Целта е да маневрират по-лесно по тесните улици в новите квартали на града, където заради прекомерното застрояване инфраструктурата не позволява пускането на по-големи превозни средства. Услугата напомня частните маршрутни линии, които преди години масово компенсираха липсата на общински транспорт в части от града.

Трите линии на довеждащ транспорт, който предстои да заработят от есента, ще бъдат обслужвани от 7-10 превозни средства.

Очакват се и промени в работещата от началото на май първа такава линия. Тя ще бъде удължена до метростанция „Красно село“, каквото било желанието на гражданите, съобщиха от местната власт.

Според председателя на комисията по транспорт към общинския съвет се обсъждали варианти за такава услуга и в районите „Люлин“, „Младост“ (в зоната около кв. „Горубляне“), „Кремиковци“ и „Витоша“, кв. „Гео Милев“ и бул. „Ботевградско шосе“.

Предложение – нови три линии до метрото

В същото време общинските съветници Симеон Ставрев от „Демократична България“ и независимият Борис Бонев предлагат свое решение за довеждащ транспорт до метрото. Според тях трябва да бъдат пуснати три нови линии, които да решат проблема с обществения транспорт в няколко района на София.

Те предлагат линия 167 да свързва кварталите „Студентски град“, „Малинова долина“ и „Витоша“ с „Хладилника“ и метростанция „Витоша“. Автобуси по линия 210 да се ползват за връзка на всички части на „Люлин“ с метростанции „Западен парк“ и „Сливница“. Линия 261 да свързва вилната зона в Горна баня с с едноименната метростанция и транспортно необслужваните части на квартала.

„Години наред южни квартали като „Витоша“ и „Малинова долина“ са оставени без нормален достъп до градския транспорт, като съществуващите линии не са достатъчни и не удовлетворяват нуждите на гражданите“, пишат Ставрев и Бонев в единия от двата си съвместни доклада до председателя на СОС. В доклада им за „Люлин“ и Горна баня се посочва, че въпреки многобройните обещания през годините за довеждащ транспорт до метрото, в тези квартали такъв все още или липсва, или не отговаря на нуждите на населението.

Според общинските съветници новата довеждаща автобусна линия 167 ще даде бърза, удобна и необходима алтернатива на живущите и работещите във „Витоша“ и „Малинова долина“. По отношение на „Люлин“ се очаква довеждащата линия 210 да оптимизира транспортната свързаност, да намали зависимостта от личните автомобили и да подобри качеството на живот в квартала. „Линия 261 в Горна баня може да привлече много нови пътници към градския транспорт, като подсигури липсващата към момента връзка с метрото“, пише в доклада.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy