ГБС ще строи паркинги за 5 млн. лв. на летище „София“

Летище „София“ сключи договор за строителство на три временни и един постоянен открити паркинги с „Главболгарстрой“, съобщи концесионерът на столичният аеропорт „СОФ Кънект“.

Компанията е избрана чрез тръжна процедура с международно участие, а стойността на поръчката е малко над 5 млн. лева.

Срокът за изграждането на паркингите е 247 дни след откриването на строителна линия.

Откритите паркинги ще са с капацитет от 100 до 500 места и част от тях ще покрият потребностите на пътниците, докато тече ремонт на покрития паркинг на Терминал 2, който е в лошо състояние от години.

Паркингите трябва да отговарят на всички съвременни изисквания и да бъдат достъпни за хора с ограничена подвижност, уточняват от аерогарата.

„Договорът за открития паркинг е стъпка в подобряването на инфраструктурата на летището, която всички очакват. Временните паркинги ще ни позволят да запазим удобството на пътниците, докато ремонтираме покрития паркинг, който е в лошо състояние от години“, коментира изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро по повод договора за строителство.

От няколко месеца паркирането на Терминал 2 е силно затрднено. Паркирането в закрития паркинг е ограничено поне от август. В същото време не се вижда там да се извършват ремонтни дейности. Така се образуват колони от автомобили в пътното платно.

Проблеми с паркирането на Терминал 1 засега няма.

За година и половина няма никакви видими подобрения на столичното летище от страна на концесионера. От „СОФ Кънект“ до този момент не са предоставили официално данни колко средства са инвестирали и в какво.

Съгласно концесионния договор през 2021 г. „СОФ Кънект“ трябваше да инвестира 4.1 млн. лева, но това не се случи. За да не бъдат налагани санкции на концесионера, „СОФ Кънект“ се съгласи през втората година на концесията, да бъдат направени инвестиции за общо 70 млн. евро. Така поне твърдеше предишния министър на транспорта Николай Събев. Каква част от тези инвестиции са реализирани обаче остава загадка.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy