Генералният секретар на НАТО е номиниран за Нобелова награда за мир

Норвежки депутат обяви днес, че е номинирал генералния секретар на НАТО, своя сънародник Йенс Столтенберг, за Нобеловата награда за мир за 2023 г., като подчерта ролята му на фона на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

„Столтенберг заслужава наградата за образцовата си работа като генерален секретар на НАТО в труден период за алианса: бруталната и непровокирана инвазия срещу мирна съседна страна“, написа в акаунта си във Фейсбук Кристиан Тюбринг-Геде, представител на антиимигрантската популистка десница в норвежкия парламент.

Бивш премиер на Норвегия от левицата, генералният секретар на НАТО „осъзна още от самото начало сериозността и значението на руската агресия за всички страни, които основават управлението си на демокрация и свободи“, добави депутатът.

Десетки хиляди хора (депутати и министри от всички страни, бивши лауреати, някои университетски преподаватели и др.) имат право да издигат номинации за Нобеловата награда за мир.

Крайният срок за издигане на номинации е 31 януари, като след това петимата членове на Нобеловия комитет имат възможността да допълнят списъка със собствените си предложения на първата си среща.

Миналата година Тюбринг-Геде номинира украинския президент Володимир Зеленски.

В крайна сметка задържаният беларуски активист Алес Беляцки, процесът срещу когото започна в петък в Минск, руската неправителствена организация „Мемориал“, която руските съдилища разпуснаха, и Украинският център за граждански свободи бяха тези, които получиха наградата.

През 2021 г. Тюбринг-Геде издигна също кандидатурата на президента на САЩ Доналд Тръмп за Нобелова награда.

Списъкът с кандидатите обикновено се пази в тайна, но издигащите номинации могат публично да обявят самоличността на своите кандидати.

Така председателят на пакистанския Сенат обяви например, че е номинирал турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неговите мирни усилия „преди и по време на руската инвазия в Украйна“.

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена в началото на октомври, посочва АФП.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy