Генерал в оставка се изправя срещу експремиер във втория тур от президентските избори в Чехия

Генерал в оставка изглежда е фаворит в започващия утре втори тур от президентските избори в Чехия, на който той ще се изправи срещу бивш премиер милиардер, след избирателна кампания, по време на която войната в Украйна бе в самия фокус на политическите дебати, предава Франс прес.

Богатият предприемач и бивш министър-председател Андрей Бабиш реши да спечели на своя страна избирателите, разтревожени за последиците от руската инвазия, като намекна, че съперникът му Петър Павел – като военен – може да въвлече страната в тази война.

Депутатът популист заяви освен това, че не би изпратил чешки войски в помощ на Полша или на балтийските страни в рамките на колективната отбрана на НАТО – думи, които предизвикаха въпроси в чужбина и от които той веднага се отказа.

Според последните анкети има опасност Бабиш да изгуби от Павел, бившия генерал от НАТО, успял да събере подкрепа от привържениците на някои други кандидати – техни съперници от първия тур.

„Избирателната активност ще е решаваща. Въпросът е дали Бабиш ще успее да разубеди част от избирателите на Павел“, коментира Ото Ейбъл, аналитик от университета „Масарик“.

„Едва ли обаче ще стане така, защото Бабиш поляризира обществото и мнозина ще искат да го спрат“, добави той пред АФП.

Победителят от балотажа, който приключва в събота, ще замести Милош Земан, оспорван политик, известен с прямотата си и поддържал тесни връзки с Москва, преди да направи обратен завой в момента на руското нашествие в Украйна.

Новият държавен глава ще трябва да държи сметка за рекордната инфлация в тази страна членка на ЕС и НАТО с 10,5-милионно население, а също и за внушителния държавен дефицит, свързан с войната в Украйна.

При все че ролята му е предимно церемониална, президентът назначава правителството, избира управителя на централната банка, конституционните съдии и осъществява върховното командване на въоръжените сили.

Магнат срещу парашутист

Павел спечели първия тур с много малък превес, но оттогава набра съществена преднина пред своя съперник, сочат данни от проучвания, публикувани в неделя и понеделник.

За този военен от кариерата смятат да гласуват от 58 до 59 процента от избирателите според три различни анализа, публикувани от „Си Ен Ен прима нюз“, „Ипсос“ и „Медиан“.

Бабиш – магнат в областта на селското стопанство, медиите и химическата промишленост и петият най-богат човек в Чехия – изостава с 41 до 42 процента.

Шейсет и осем годишният бизнесмен, който е роден в Словакия заемаше премиерския пост от 2017 до 2021 г., което пораждаше ред въпроси за двойната му роля на политик и предприемач.

Петър Павел – на 61 години, е бивш парашутист, удостоен с отличия герой от сърбохърватската война, по време на която подпомогна освобождаването на френски войски в зона на бойни действия.

После той оглави генералния щаб на Чехия, а след това – военния комитет на НАТО.

И двамата кандидати са били членове на Комунистическата партия през 80-те, когато Чехословакия все още бе под настойничеството на Москва.

Павел разполага с подкрепата на партиите от десноцентристката коалиция на премиера Петър Фиала, докато съперникът му е намерил опора в лицето на своя отдавнашен съюзник – оттеглящия се президент Милош Земан.

„В друг един свят“

Още от първия тур в началото на месеца основна тема на изборната дискусия бе войната в Украйна.

На предизборните плакати на Бабиш се подчертаваше, че той няма да въвлече страната в този конфликт. „Аз съм дипломат, а не войник“, заявяваше той. Запитан по време на телевизионни дебати дали е готов да изпрати войски, ако Полша или балтийските страни бъдат нападнати, Бабиш отговори: „Не, безспорно не“. После той написа в Туитър, че е бил неправилно разбран, но лошото вече беше сторено, четирите страни, за които го бяха питали, показаха, че той ги е ядосал.

Павел коментира тогава, че Бабиш „живее навярно в друг един свят“, и нарече абсурдно предложението му да организира в Прага среща на върха, посветена мира, с участието на Русия.

Политическите коментатори изтъкват, че Бабиш има склонност да прави забележки с чисто политически цели.

„Човек не може да има доверие на Андрей Бабиш, щом предстоят избори, тъй като той си мени мнението“, отбеляза Ейбъл.

Според независимия политолог Ян Кубачек обаче изборите няма да донесат промени във външната политика независимо кой ще е победителят.

„Чешката република ще си остане прозападна страна, ще запази стратегическите си отношения с ЕС и НАТО, ще остане на страната на Украйна“, заяви той пред АФП.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy