Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на шефа на ДАНС

Съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев, защото „тази служба през своя председател е тежко политизирана, заема политически позиции“.

Атанасов заяви това пред бТВ в контекста на нападките на ДАНС срещу съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по повод критиките му към българските служби, че не са реагирали адекватно в случая с предстоятеля на Руската църква у нас, който бе изгонен първо от Скопие, а после и от София.

ДАНС много добре е знаела, че предстоятелят е обслужвал руското разузнаване в София, но пет години „тук го прикриват или се правят, че не го виждат“, коментира Атанасов, критикувайки българската контраразузнавателна служба.

“ Председателят на ДАНС се изказва за втори път политически. Един от принципите, по който трябва да функционира ДАНС, и това го пише в закона, е с политически неутралитет. Никой от тази служба няма право да взема политическа позиция, камо ли пък публично да го прави. Това е абсолютно недопустимо“, заяви Атанасов, който изключи възможността той да оглави ДАНС, защото е политическа личност.

Преди дни Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия за контрол на службите, след като предложената от него реформа на службите и сливането на цивилното и военното разузнаване беше отхвърлена от участващата в управлението ГЕРБ, както и от ДПС, макар Делян Пеевски първоначално да се изказа в подкрепа на идеята.

Сега той допусна възможността да се върне на поста, ако се появят гаранции, че предлаганите от него промени в службите ще доведат до конкретен резултат.

„Държавните служители, било то председатели на агенция, не би трябвало да си позволяват политически оценки и атаки“, коментира по-късно министърът на отбраната Тодор Тагарев.

В същото време той посочи, че нито една служба няма пълна информация по даден случай и по тази причина България е част от НАТО и обменя информация със съюзниците.

„Появи се информация от 2012 г., когато е дискутирана ролята на Руската църква в София и какви неща се случват там. Свещеникът действа от 2018 г. и ДАНС не са взели навременни действия“, каза той. „Ако ДАНС са знаели предварително, трябвало е да вземат мерки“, заяви министърът на отбраната .

Той допълни, че няма наблюдения през годините какво се е случвало там и отбуляза, че Атанасов има много по-задълбочени наблюдения върху работата на службите.

В същото време Тагарев не се съгласи с идеята за сливане на службите, което се предлага от представителя на „Продължаваме промяната – Демократична |България.

„Винаги има възможност служителите да бъдат усъвършенствани. Сливане на две организации без предварителен анализ не е приемливо“, посочи министърът на отбраната.

„Конкретно за военното разузнаване, един министър на отбраната работи непрекъснато с ръководството на Служба военно разузнаване. Ние имаме оперативни функции и в мирно време. Не си представям как този тип дейност ще бъде изведена извън МО и аз ще мога да работя с тях в реално време, защото един министър взима решения за използване на сила. А това са много тежки решения и трябва да има пълната информация, а тя идва не само от разузнаването и от военните структури“, обясни Тагарев.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy