Георги Господинов е в краткия списък за наградата „Букър“

0

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов бе избран в краткия списък за международната награда „Букър“, съобщи във вторник председателят на журито Лейла Слимани.

Българинът ще състезава с авторите от Испания, Южна Корея, Франция, Кот д’Ивоар и Мексико и за първи път и от България. Георги Господинов е първият български писател достигнал до кратката листа за престижната награда.

Ето кои са книгите в кратката листа:

– Boulder от Ева Балтасар, превод Джулия Санчес

– Whale от Чун Мйънг Гуан, превод Чи-Йонг Ким

– The Gospel According to the New World от Мариз Конде, превод Ричард Филкъкс

– Standing Heavy от Гауз, превод Франк Уин

– Time Shelter („Времеубежище“) от Георги Господинов, превод Анджела Родел

– Still Born от Гуадалупе Нетел, превод Розалинд Харви

 

Още по темата:

Георги Господинов е първият български писател, номиниран за „Букър“

Победителят ще бъде обявен официално на церемония в Sky Garden в Лондон на 23 май и ще получи 50 000 паунда награда. Половината от паричната награда отива за автора, а другата половина за преводача.

Наградата „Букър” е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005-а започва да се връчва и международният „Букър” само за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре. Олга Токарчук печели наградата в годината, в която получава „Нобел“.

Номинацията за международен „Букър“ е поредното признание за Георги Господинов и романа „Времеубежище“. „Ню Йоркър“, „Гардиън“ и „Файненшъл таймс“ го обявиха за една от книгите на 2022 година. Рецензии се появиха в „Таймс“, „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт джърнъл“. Романът донесе и първата награда „Премио Стрега Еуропео”, получена от писател от Източна Европа.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgeorgi.gospodinov.503%2Fposts%2Fpfbid0xcf546P8b9Pw9mdoYGbu3jzCdBLpfeefiankazkFiXAwVo1zB71SPy7i84xondyCl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“628″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy