ГЕРБ внася в парламента предложение за нови мощности в АЕЦ “Козлодуй“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нареди наеговата парламентарна група да внесе проекторешение за изграждане на две нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това се случи по време на заседание на парламентарната група на партията в централата на ГЕРБ, което бе излъчвано на живо от профила на Борисов във Фейсбук.

“В момента Делян Добрев, Теменужка Петкова, Жечо Станков ще ви предложат още утре да внесете проекторешение за седми и осми реактор – нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“, за да може, когато излязат след години пети и шести реактор, да имаме готовност веднага да си заместим мощността. Това трябва още утре да го направим“, каза Борисов.

Борисов поздрави своите депутати за внесените от ГЕРБ-СДС предложения за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за пети и шести блок на централата. Предложението за лицензиране на американското ядрено гориво бе инициирано от Кирил Петков по време на премиерския му мандат през пролетта на миналата година.

“Използвайте времето сега, за да откъснем България от всякаква зависимост и да ѝ дадем тласък през следващите месеци, за да може служебните правителства да свършат тази работа. Днес действително те свършиха добра работа“, каза Борисов.

На 30 декември АЕЦ „Козлодуй“ сключи споразумение с компанията „Фраматом“  за доставка на свежо ядрено гориво за VІ блок на атомната централа с първо зареждане през есента на 2025 г. Така България сложи край на руската хегемония в ядрената ни енергетика.

Седмица преди това оговор за такава доставка за V блок бе сключен с американската компания „Уестингхаус“ (Westinghouse), която трябва да осигури касетите за пети реактор през пролетта на 2024 г.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов спомена за бъдещи възможности за сътрудничество с „Уестингхаус“ при изграждането на нови ядрени мощности, но в неясното бъдеще. Той обясни, че в момента се подготвя енергийна стратегия на страната чрез моделиране на нуждите от електроенергия и в нея ще се разгледат по-подробно въпросите на нови ядрени мощности.

ГЕРБ явно държи въпросът да бъде решен веднага.  

Два месеца преди края на мандата си кабинетът „Борисов 3“ даде зелена светлина за изграждане на VІІ блок в АЕЦ „Козлодуй“ с оборудването, предназначено за замразения строеж на АЕЦ „Белене“. В същото време правителството не се ангажира с прекратяване на процедурата за изграждане на АЕЦ „Белене“. За осми блок дори кабинетът на Борисов не е отварял въпрос.

Все още няма разчети колко ще струва проектът за новия блок в „Козлодуй“, нито какъв ще е пазарният му модел.

България бе осъдена през юни 2016 г. да плати на руската компания „Росатом“ 1.2 млрд. лв. за произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“. То се оказа ненужно, тъй като през 2012 г. първото правителство на Бойко Борисов прекрати проекта.

Още тогава редица енергийни експерти предлагаха, след като оборудването така или иначе е платено и пристигнало в България, да се използва за нова мощност в Козлодуй. Въпросът е дали това може да се случи без руско участие, което заради войната в Украйна вече е невъзможно.

След като оправи нещата със седми и осми блок на АЕЦ “Козлодуй“, Борисов настоя депутатите му да внесат и предложение за Маришкия басейн. Той апелира депутатите на ГЕРБ-СДС да заемат лидерски позиции по този въпрос, така че да стане ясно “кой е дал съгласието си с приемането на Плана за възстановяване и устойчивост да бъде закрит Маришкият басейн“.Борисов поиска да се задължи правителство да не допусне тази катастрофа.

Закриването на Маришкия басейн не е условие по Плана за възстановяване за сметка на приемането на редица закони, свързани с прокуратурата и КПКОНПИ, по които ГЕРБ не се произнася толкова ентусиазирано.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy