ГЕРБ готвят разпродажба на Созопол

В последните дни на кампанията, една тенденция стана очевидна за всички в община Созопол. Явно раните от внезапната загуба на власт не са зарастнали и бившия кмет Панайот Рейзи е впрегнал всички сили, за да постигне своя реванш и да си върне властта с поставения от него, видимо подвластен и непритежаващ собствена политическа воля кандидат – Станислав Губеров.

Всъщност именно Губеров зае мястото на подалия оставка като общински съветник в края на този мандат Панайот Рейзи, а в момента те са неотлъчно един до друг в предизборната кампания, заедно агитират и провеждат срещите си в селата.

Противоречива информация излиза за случая с побоя над Христо Бардуков, но все повече следи водят до свързани с ГЕРБ местни “бизнесмени”.

По-видима и фрапантна се оказва обаче директната връзка на парите. Множество бургазлии забелязаха с очите си и сигнализираха за публичната среща в ресторант в Бургас преди два дни на Губеров и тясно свързани с Борисов софийски мастити бизнесмени. Предметът не техния разговор не е ясен, но може да се предположи, че едни от най-богатите хора в държавата не са отделили от времето си просто за общи приказки, броени дни преди изборите.

Напъните за висок резултат в изборния ден може би стигат и до методи отвъд закона. На събрание на площада в Зидарово само ден след побоя над Бардуков, кандидатът на ГЕРБ Губеров в прав текст, пред десетки хора и видно на запис от събитието призовава избирателите дословно – “Каквото сме се договорили, нека в неделя да си го изпълниме заедно”. Какво се е договорил Губеров с избирателите не споменава на микрофон. В демократичните избори обаче избирателите правят своя избор по собствена мотивация и преценка, а договорите обикновено се сключват за възнаграждение срещу предоставена услуга.

Върхът на тези борби беше вчера, с изненадващото посещение на Бойко Борисов в Созопол. В живото включване той бегло поздрави поставения за кандидат – Губеров, но изрази подкрепа за направеното от ГЕРБ. Любопитното е, че последното посещение на Борисов в Созопол беше свързано с Панайон Рейзи. Вчера него го нямаше, но посланието на Борисов беше повече от ясно – подкрепа за завръщане на модела от преди 2019 на всяка цена.

Целта на всички тези усилия е видима. След като предишното управление на ГЕРБ докара община Созопол до фалит, сега, вече финансово стабилизирана – тя отново има ресурс, с който може да се разполага и апетитите за “усвояване” са големи. И най-вече – макар и малко, Созопол все още разполага с ценни общински имоти. Текущият кмет и общински съвет отказват да ги продадат и дори са изготвили планове за оползотворяването им като паркинги и паркове. Но една нова/стара власт вероятно ще довърши процеса по разпродажба на Созопол.

Коментарите са изключени