ГЕРБ, ДПС и БСП саботираха ключов закон за еврозоната

Шансовете България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. намаляват, след като става все по-ясно, че парламентът няма да успее да приеме три ключови законопроекта за тази цел. Гласуването на един от тях – Кодексът за застраховането, пропадна в понеделник за втори път, след като ГЕРБ, ДПС (представящи се за проевропейски партии), както и БСП, „Български възход“ и „Възраждане“ саботираха заседанието за второ четене на текстовете в ресорната икономическа комисия. Поради отсъствието на петте парламентарни групи комисията за втори пореден път не успя да събере кворум, за да гледа кодекса, което означава, че текстовете няма как да стигнат до пленарна зала до края на 48-я парламент.

На 13 февруари България трябва да отчете пред Европейската комисия изпълнението на т. нар. пост-ERM ангажименти, което е условие за разглеждането на кандидатурата на страната за еврозоната, обясни пред депутатите министърът на финансите Росица Велкова. След днешния развой на събитията промените в Кодекса за застраховането ще бъдат отчетени като неизпълнени. Вероятно същото ще се случи с измененията в Търговския закон за несъстоятелността и в закона срещу изпирането на пари, който е приет само на първо четене. Според Велкова тези три проекта са ключови за пътя към еврото и не е ясно как Брюксел ще третира неприемането им.

Промените в Кодекса за застраховането се превърнаха в арена на тежък политико-икономически сблъсък, защото засягат финансови интереси на компании от застрахователния сектор. Европейските институции притискат България да разреши проблема с неплащането на част от старите си задължения към международната система „Зелена карта“, която урежда действието на задължителна автомобилна застраховката „Гражданска отговорност“ в близо 50 държави. Ситуацията възникна към 2016 г.. Към 2018 г., когато България сама поиска да й бъде наложен мониторинг, задълженията на българското бюро „Зелена карта“ бяха на стойност 19.6 млн. евро, съобщи председателят на управата на бюрото Борислав Богоев. Към 2021 г. задълженията вече са около 8-9 млн. евро заедно с лихвите. За същия период задълженията на останалите страни в системата са се увеличили от 7.6 млн. евро на 49.3 млн. евро.

Българското бюро, което е частно сдружение на застрахователите, е отказвало плащания към Съвета на бюрата с аргумента, че българските компании са жертва на тежки и системни застрахователни измами, особено на територията на Италия и Румъния, където действат организирани престъпни схеми. Случаят е отнесен до българската, италианската и европейската прокуратура, макар да не е ясно какво е развитието на разследванията към момента.

С текстовете в КЗ министър Росица Велкова предложи въвеждането на задължение за автоматично плащане на претенциите от чужбина, независимо дали има или няма документи за щетите и обезщетенията на пострадалите в чужбина. Текстовете предизвикаха остра реакция от страна на застрахователния бранш и българското бюро „Зелена карта“, които предупредиха, че това ще доведе до източване на български застрахователи и повишаване на цената на „Гражданската отговорност“.

В крайна сметка между първо и второ четене на законопроекта бяха внесени два текста – един на Министерството на финансите, припознат от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, и втори – на застрахователите, припознат от ГЕРБ. Пред депутатите министър Велкова изчете своя кореспонденция с европейския орган EIOPA, както и със Съвета на бюрата, според която текстът на ГЕРБ е неприемлив и ако бъде гласуван, ангажиментът на България за еврозоната няма да се смята за изпълнен.

До гласуването на двата текста обаче изобщо не се стигна заради липсата на кворум. Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров от ДБ се възмути, че ГЕРБ и ДПС саботират едно от ключовите решения за еврозоната. „Да проваляш еврозоната и да казваш, че си за еврозоната, е демагогия“, коментира той. Александър Иванов, който бе един от двамата депутати от ГЕРБ, присъствали в залата, защити поведението на партията на Бойко Борисов с аргумента, че тя иска да защити 3 милиона български шофьори от поскъпване на „Гражданската отговорност“.

В края на дебата Христо Иванов от ДБ направи последен опит да убеди застрахователите и в частност – Борислав Богоев, да не жертват историческия приоритет за членство в еврозоната заради 5 млн. евро, но Богоев отговори, че той защитава позицията на бранша.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy