ГЕРБ, ДПС и БСП със светкавична наказателна акция срещу шефа на Сметната палата заради Nexo

Светкавична наказателна акция за обезглавяване на Сметната палата провежда в момента мнозинството на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Председателите на четирите парламентарни групи са внесли изненадващо в петък сутринта проекторешение за освобождаване на председателя на Сметната палата Цветан Цветков с формалния мотив, че мандатът му е изтекъл още миналата година. В момента с изтекли мандати са почти всички ръководители на регулаторни органи и други институции.

От обясненията по време на дебата стана ясно, че четирите партии са раздразнени от изслушването на Цветков в бюджетната комисия в четвъртък следобед по казуса Nexo. От думите на Цветков тогава стана ясно, че Сметната палата няма правомощия да проверява физическите лица – служители на Nexo, които са дарили по 20 000 лв. на партия „Да, България“. С това той очевидно е разочаровал ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“, които искаха да използват политически прокурорската акция срещу Nexo, за да уязвят опонентите си от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Междувременно, в петък се разбра, че криптобанката Nexo се е споразумяла с властите в САЩ по обвиненията, че е действала в нарушение на регистрационния режим. От съобщението става ясно, че нарушенията й са административни, а не криминални, за каквито се опитва да я преследва българската прокурата.

Шефът на НАП Борис Михайлов също обяви в четвъртък, че данъчната агенция не може да провери Nexo, защото фирмата е регистрирана в Швейцария, но срещу него все още не е стартирала акция за отстраняване.

Ако Цветков бъде освободен, а след това третият мандат за съставяне на правителство се окаже неуспешен, Народното събрание няма да успее да проведе публична процедура за избор на нов ръководител. По думите на Атанас Атанасов от ДБ, мнозинството готви за временно изпълняващ длъжността сегашният зам.-председател Горица Грънчарова – Кожарева, чийто съпруг Михаил Кожарев, прокурор във Върховната административна прокуратура, в интервюта нееднократно е защитавал последователно главния прокурор Иван Гешев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ изтъкна като причина за освобождаването на Цветков изтеклия мандат на председателя, който е седемгодишен. Няколко одита, възложени от парламента, не бяха представени в няколко легислатури на Народното събрание, посочи Атанасова. По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното изслушване в бюджетната комисия. Тя посочи, че председателят на Сметната палата не полага достатъчно грижи да функционира така, както го изисква законът.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев заяви, че това, което прави парламентът, е меко казано скандално. Първата причина е, че от днес за днес решавате, че искате да отстраните председателя на Сметната палата, без мотиви, добави той и апелира да бъде започната нормална процедура. Но да отстранявате председателя, без да имаме избран нов, показва мотиви, които нямат нищо общо с това, че му е изтекъл мандатът, коментира той.

„Мирише на политическо отстраняване, зад което се крият най-вероятно икономически интереси. Това е политическа гилотина“, коментираха депутати от „Продължаваме промяната“ по време на дебата. По думите им Цветков се отстранява, защото е отказал да откаже по политическата им свирка.

В отговор Георг Георгиев от ГЕРБ нападна изказалия се Настимир Ананиев от ПП с обвинението, че той не може да раздава морал, при положение, че е бил съдружник на един от съсобствениците в Nexo до 2021 г.

Подозрение на ПП е, че смяната на шефа на Сметната палата цели да опорочи одитите й тази година, които бяха обявени миналата седмица. Според програмата на одитната институция тази година предстоят проверки на НЕК, санирането, управлението на горите, проектите за водоснабдяване, а също и мерките за противодействие на корупцията в еврофондовете.

*Очаквайте подробности

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy