ГЕРБ и БСП в Пловдив подариха панаира на Гергов

Бизнесменът и бивш местен лидер на БСП Георги Гергов успя от втория път да преодолее съпротивата на Пловдив срещу схемата за овладяването на Пловдивския панаир.

В понеделник общинският съвет в града реши да подкрепи предложенията за промени в капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, в което Гергов и общината са съакционери. През това изменение ще се промени и разпределението на силите в дружеството „Международен панаир Пловдив“ и бизнесменът на практика ще може да взима еднолични решения за съдбата на изложбения център.

Схемата на Гергов мина с гласовете основно на ГЕРБ и отцепниците от БСП (групата на левицата се отдели, след отлъчването на Гергов от БСП). Деен участник в сделката е и варненският кмет Иван Портних от ГЕРБ.

След гласуването недоволни граждани огласиха залата на общинския съвет с викове „Оставка“.

Преди месеч общинските съветвици гласуваха по обратния начин по същата тема. Тогава сделката на Гергов беше блокирана на косъм – с 25 на 24 гласа.

Схемата на Гергов включва приемане на община Варна като съдружник в „Пълдин туринвест“ срещу апорт на акциите на местната власт в „Международен панаир Пловдив“. Акции, които още преди години общината трябваше да върне на държавата, но забрави, а пък държавата не си потърси.

Така на практика дружеството „Пълдин туринвест“, което е акционер в панаира, ще притежава близо 80% от него, а държавата ще остане с едва 20 на сто и ще загуби изцяло контрола върху дружеството. Решенията за съдбата му, дори и за ликвидиране, ще могат да се взимат от „Пълдин туринвест“, което се контролира от Гергов.

Следващата стъпка от осъществяването на този план е приемането на новия акционер на заседание на общото събрание на „Пълдин туринвест“, насрочено за 9 януари.

Гергов се опита да осъществи този план със свикване на общо събрание за приемането на Варна в „Пълдин туринвест“ на 24 ноември. Общинският съвет в Пловдив обаче реши да блокира сделката. Общинарите задължиха представителя на общината да гласува против приемането на нов акционер (община Варна), както и против увеличаването на капитала с дела от 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив“, притежавани от Варна. Беше задействана и блокиращата квота на местната власт за увеличаване на капитала. Въпреки решението на общинарите Гергов наложи промяната в капитала на заседанието на общото събрание. Решението беше обжалвано от община Пловдив, а делото спря вписването в Търговския регистър.

Сега на новото общо събрание ще се гласуват същите тези решения и този път общината няма да има основание да обжалва, а заведеното вече дело ще стане безпредметно.

В дневния ред на заседанието на общинския съвет имаше две идентични решения по казуса. И двете – предложението на администрацията на кмета Здравко Димитров и на съветниците от „Демократична България“, бяха да се повтори волята на съвета от ноември, когато сделката на Гергов бе блокирана. В зала обаче Николай Радев от „Автентична лява БСП“ предложи обратното – представителят на общината да подкрепи желанията на Гергов. Мотивът му беше, че така Пловдив, който няма акции в панаира, ще има някаква собственост в дружеството през участието си в „Пълдин туринвест“. Тази фирма обаче на практика също се контролира от Георги Гергов и собствеността на община Пловдив в изложбения център ще е по-скоро на хартия.

Това обаче не спря 27 общински съветници да подкрепят предложението му.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpodtepetomedia%2Fvideos%2F1169380300618901%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Последва и гласуване на доклада с измененията на Радев, при което точката събра 28 гласа „за“.

 

Ако измененията в капитала бъдат вписани в Търговския регистър, Гергов на практика ще може да взима еднолични решения за съдбата на панаира, а другият акционер в дружеството – държавата, ще загуби блокиращата си квота.

Опасенията на противниците на сделката са, че бизнесменът може дори да реши да ликвидира дружеството и да застрои 340-те дка в широкия център на града, на които се простират изложбените палати. Още повече, че от години функциите на панаира като изложбен център са затихващи.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy