ГЕРБ и „БСП на Гергов“ пак провалиха заседанието за собствеността на Пловдивския панаир

Втората извънредна сесия на общинския съвет в Пловдив, на която трябваше да се направи опит да се спре схемата на Георги Гергов за овладяването на Пловдивския панаир, отново беше провалена от общинарите от ГЕРБ и БСП на Гергов.

Заседанието беше свикано извънредно по искане на общински съветници от различни групи. На него обаче дойдоха само 21 от 51 общинари и то пропадна заради липсата на кворум. По подобен начин се разви и първата извънредна сесия по същия въпрос на 3 януари. След провала ѝ от “Демократична България” инициираха ново извънредно заседания, но отново без успех.

Темата обаче набира все по-голям обществен отзвук, след като в неделя в центъра на Пловдив отново имаше многолюден протест срещу действията на местната власт и овладяването на панаира от страна на бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов. Освен това на заседанието на общинския съвет в понеделник присъстваха и 7 депутати от ДБ – Христо Иванов, Ивайло Мирчев, Йордан Иванов, от БСП – Кристиан Вигенин и Иван Петков, и от „Продължаваме промяната“ – Никола Минчев и Росен Костурков. Те се обявиха против схемата на Гергов. На предходното извънредно заседание имаше представители на ДБ и на БСП.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpodtepetomedia%2Fvideos%2F591836286284842%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

За разлика от тях на работа не дойдоха съветниците от ГЕРБ (с изключение на председателя на съвета Александър Държиков) и тези от БСП – Автентична лява (те се отцепиха от левицата след отлъчването на Гергов от партията), двама от Земеделски съюз и трима нечленуващи в групи. Именно с гласовете на ГЕРБ и БСП – Гергов преди Коледа мина и спорното решение, с което на практика се дава възможност на бизнесмена да овладее някога изцяло държавния Пловдивски панаир.

Обяснения

Групата на „Автентична лява БСП“ няма да присъства на заседанието, съобщи председателят й Николай Радев за БНР. „За нас „Пълдин туринвест“ (дружеството, през което минава овладяването на панаира – б.а.) трябва да е по-силна, така и така никога държавата не ни е предоставяла акции на Пловдив. Предостави един път толкова миноритарен пакет акции, че пловдивският общински съвет ги отказа, така че смятам, че Пловдив трябва да бъде все по-силен в участието си в панаира“, обясни мотивите си Радев. Такива бяха мотивите му и да предложи общината да подкрепи схемата на Гергов.

По-късно местният лидер на ГЕРБ Иван Тотев заяви, че съветниците от партията не са дошли на работа, тъй като искали да участват в „политически цирк“. Според него извънредните сесии се превръщали именно в това, тъй като на тях присъствали и депутати от ДБ и БСП, които се опитвали да извлекат дивиденти от казуса. Според Тотев на извънредните сесии били безпредметни, тъй като общинарите били задължили преди Коледа кметът Здравко Димитров да атакува в съда схемата на Гергов, въпреки че в същото време задължиха и общината да гласува за нея.

Схемата

Овладяването на панаира от страна на Гергов ще стане през общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“, чиито акционери се събират на събрание по-късно в понеделник. На него и представителят на общината трябва да гласува „за“ приемането на нов акционер във фирмата – община Варна, управлявана от Иван Портних от ГЕРБ. Варненската местна власт ще участва в дружеството с дела си от 29% в „Международен панаир Пловдив“. Акции, които още преди години община Варна трябваше да върне на държавата, но забрави, а пък държавата не си потърси.

Така дружеството „Пълдин туринвест“ практически ще притежава близо 80% от панаира, а държавата ще остане с едва 20 на сто и ще загуби изцяло контрола върху дружеството. Решенията за съдбата му, дори и за ликвидиране, ще могат да се взимат от „Пълдин туринвест“, което се контролира от Гергов. Като застраховка срещу евентуалното закриване на панаира и застрояване на терените му от ДБ предложиха палатите за бъдат обявени за паметник на културата.

Предстоящото общо събрание ще се състои, докато пред хотел „Санкт Петербург“, където ще се провежда, тече протест на недоволни граждани. Те бяха и в залата на общинския съвет по-рано през деня за провалената извънредна общинска сесия.

Сн. „Под тепето“

Общината ще гласува „за“ и ще обжалва

Очертава се обаче дори и след въпросното събрание на акционерите сагата да продължи, тъй като с обърканото си от правна точка решение пловдивските общинари задължиха кмета Здравко Димитров да обжалва увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“. В същото време представителят на общината трябва да заяви и блокиращата квота на общината при промяната на капитала на дружеството.

Един час преди събранието на акционерите на „Пълдин туринвест“ Димитров заяви, че ще се съобрази с решението на местния парламент и ще атакува в съда приемането на Варна за акционер. Според съпартиеца му и бивш кмет на града Иван Тотев това щяло да спре вписването на промените в Търговския регистър.

Все пак се очаква решението за увеличаване на капитала да бъде взето, както се случи и през декември, когато Гергов направи първия си опит за осъществяване на схемата си. То обаче не беше вписано в Търговския регистър именно заради обжалването от страна на общината. Опасността от вписване при втория опит идва от правната каша, сътворена от общинския съвет по въпроса. А това ще даде възможност на Гергов да се разпорежда с панаира и на практика.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpodtepetomedia%2Fvideos%2F3028694237435104%2F&show_text=false&width=267&t=0″ width=“267″ height=“476″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy