ГЕРБ и ДПС не отидоха на срещата на ПП за приоритетите около втория мандат

Само БСП, „Демократична България“ и „Български възход“ се появиха на организираната от „Продължаваме промяната“ среща за определяне на националните приоритети пред страната преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ и ДПС, които си тръгнаха демонстративно от предишната подобна среща и дадоха заявка, че няма да подкрепят мандата на „Продължаваме промяната“, днес въобще не се появиха. Отсъствието на „Възраждане“ не беше изненада, защото партията не изпрати свои представители и при предишните разговори.

„Този формат не е достатъчен за правителство, това ни е пределно ясно“, каза Асен Василев по повод присъстващите в залата партии. Причината е, че ПП, ДБ, БСП и „Български възход“ имат общо 109 гласа, а за мнозинство им трябват поне 121 гласа.

„Това, че тук има празни столове, за мен е разочароващо. Смятам, че имаме право да кажем, че отговорността изисква всички да участваме в тези усилия, защото иначе няма как страната да продължи напред“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Макар „Български възход“ и БСП да присъстват на втора поредна среща, двете формации все още не са казали ясно дали биха подкрепили правителство с мандата на ПП.

До днешната среща се стигна, след като от „Продължаваме промяната“ заявиха, че ще подготвят декларация с национални приоритети, която да подложат на гласуване в пленарната зала, за да видят дали би могло да има мнозинство около втория мандат. Формацията подкани останалите партии в парламента също да предложат своите приоритети и в петък бяха обсъдени направените предложения. Очаква се въпросната декларация да бъде завършена и предложена за гласуване в първите дни на 2023 година.

„Вървим към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели“, каза номинираният за премиер с втория мандат акад. Николай Денков.

В самите предложения особени изненади нямаше – БСП повтори социалните си приоритети, а „Демократична България“ говори за съдебната реформа и назначенията в службите за сигурност. Ново беше единствено искането на „Български възход“ за запазване на въглищните централи и развиване на ядрената енергетика, както и ограничаване на правомощията на служебните кабинети.

„Ние сме тук в знак на потвърждение на нашето разбиране, че страната има нужда от работещо правителство“, каза Атанас Зафиров от БСП. Съпартиецът му Георги Гьоков добави, че приветства иновативния подход с програмната декларация.

Асен Василев посочи, че „с оглед на това, което се случи в парламента през последните няколко седмици“, има няколко важни задачи. „Да направим усилие да приемем закона за противодействие на корупцията. Това е закон от Плана за възстановяване и без неговото приемане няма как да искаме средствата от втория транш по Плана за възстановяване“, каза той.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy