ГЕРБ нападна ПП, забравяйки обещание на Борисов за затваряне на ТЕЦ-ове

ГЕРБ очевидно са решили да провалят не само втория мандат, но и третия мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент и са се отдали на разюздана предизборна кампания с основна цел да съсипят имиджа на партия „Продължаваме промяната“. В четвъртък ГЕРБ реши да нанесе удар „2 в 1“. За този ден вече имаше програмиран скандал, тъй като по план парламентът трябваше да разгледа заключенията на създадената по искане на ГЕРБ временна комисия за меморандума с „Джемкорп“ и IP3 corporation, сключен и прекратен от правителството на Кирил Петков. Но ГЕРБ и лидерът им Бойко Борисов решиха да започнат с друга чувствителна предизборна тема – съдбата на въглищните топлоцентрали в комплекса „Марица -Изток“.

Това не е първият конфликт между ГЕРБ и ПП коя от двете партии е поела ангажимент за затваряне на тези централи. Това става по-малко от два месеца след махленската свада с дърпане на микрофони между депутата на ГЕРБ Жечо Станков и съпредседателя на ПП Кирил Петков по същата тема.

Сега отново Станков започна да напада бившите управляващи, но този път мишена беше другият съпредседател на ПП – Асен Василев, който в изявление от трибуната за възможността да се предоговорят ангажиментите в плана за възстановяване, свързани с ТЕЦ, реши да припомни думи на лидера на ГЕРБ от 2020 г. Бойко Борисов. Към онзи момент Борисов, все още в качеството си на министър-председател, заяви, че през 2030 г. ЕС трябва да има с 55 процента по-малко вредни емисии спрямо 1990 г. и България вече работи по този план, като ЕК ще ни подпомогне за прехода. Напомнянето от Василев предизвика острата реакция на депутата от ГЕРБ Жечо Станков, който започна да твърди, че правителството на Кирил Петков не е спазило решение на парламента за запазване на ТЕЦ и е договорило с Брюксел ангажименти за затваряне на въглищни решението на мощности.

В изявлението на ПП Василев посочи, че има вариант, с оглед на войната в Украйна, да се работи заедно с Гърция и Румъния и да се изисква допълнително предоговаряне с ЕК на условията за намаляване на парниковите емисии. Маришкият басейн се отнася не само към българската енергийна сигурност, а регионалната, отбеляза Василев. Трите държави заедно да се опитаме, докато трае войната и не се стабилизира енергетиката на Европа, да има предоговаряне, допълни той.

„Всичко започна с това, че 2020 г. г-н Борисов се съгласи на 55 процента намаляване на емисиите и затваряне на въглищните централи. Ние успяхме да предоговорим да няма затваряне на въглищните централи, а емисиите да се намалят с 40 процента“, каза Асен Василев. „Аз бях финансов министър в първия служебен кабинет – първата седмица като финансов министър, заедно с г-н Пеканов имахме разговор с ЕК, това, което ние сме договорили до момента, е 1600 мегавата затваряне на въглищни мощности и 40 процента намаление на емисиите до 2026 г.“, припомни Василев. Според него обаче предвид енергийната криза, тези ангажименти може да се предоговорят.

Спорът продължи с грозни сцени в кулоарите на парламента, след като Жечо Станков от ГЕРБ настоя да връчи на Василев „решението на НС, с което реално се забранява затварянето на въглищните централи“. „По никакъв начин да не се затваря в дългосрочен план каквото и да е. Вчера си говорихме за обединение. Вие през цялото време лъжете“, започна кавгаджийски Станков.

„А може ли да ми дадете и решението, което господин Борисов… Няма поет ангажимент за затваряне на централи. Няма“, отвърна Василев.

„Ето го документа, където черно на бяло, в анекса на плана е записано. Моля, не дърпайте документа“, продължи Станков.

Той каза, че всяка година според договореното в плана трябва да има намаляваме капацитета на въглищните централи. По думите му това ще струва на България за четири години 7 млрд. лв и изчисли пропуснати ползи само за 2022 г. за 1.2 млрд. лв.

Не е ясно как Станков пресметна тези пропуснати ползи и от какво са те, при положение, че преди войната на Русия в Украйна въглищните електроцентрали трудно можеха да реализират своя ток на пазара, заради прекалено високата му цена. Пазарната конюнктура обаче се обърна и тези мощности вече спокойно продават на свободния пазар и дори реализират съществени печалби.

Асен Василев на свой ред му отвърна, че няма пропуснати приходи. Станков обаче отиде по-далеч и заяви, че Европа няма да даде каквото и да било авансово плащане по Плана за възстановяване, ако България не започне изпълнението на ангажиментите. Станков призова депутатите да излязат с решение правителството да предоговори това, което Василев е поел като ангажимент. Бившият финансов министър смята, че това е възможно само заедно с Румъния и Гърция.

Двамата отново се скараха дали Борисов е поел ангажимента за намаляване на въглеродните емисии. Станков обяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено от 2022 г. намаляване на емисиите с 10 процента, което според него означава например държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ да работи само 50 дни, без да обясни как прави тези изчисления.

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова се включи в атаката с писмен отговор на служебния министър на енергетиката на нейно питане за Плана за възстановяване относно декарбонизацията, в който се посочва, че решението е взето еднолично от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. Още в сряда Десислава Танева излезе с такова изявление във Фейсбук.

А Бойко Борисов подгря темата като заяви, че е възложил на депутатите от ГЕРБ да повдигат въпроса за спасяването на Маришкия басейн. В четвъртък дойде самата атака.

„Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори, нито е искано становище от тях“, заяви Теменужка Петкова по време на брифинга на ГЕРБ.

Според ГЕРБ въглищните ни централи са спазарени срещу „лобистки, нелогично голям и нерентабилен проект за батерии“, а националният интерес е предаден заради корупционни схеми.

Бойко Борисов поиска да се изготви таблица колко милиарда лева са излезли от джоба на българина заради горивата по времето на правителството на „Продължаваме промяната“.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fboyko.borissov.7%2Fvideos%2F1541265656338118%2F&show_text=true&width=560&t=0″ width=“560″ height=“429″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy