ГЕРБ, ПП и АЕЖ настояват българските власти да реагират на опита за сплашване на журналиста Христо Грозев

Руският посланик в България да бъде извикан в Министерството на външните работи заради случая с българския гражданин и журналист Христо Грозев, настояват от ГЕРБ в своя позиция, публикувана във фейсбук профила на лидера на партията Бойко Борисов.

„Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае Европейската народна партия и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции!“, пише в позицията на ГЕРБ.

За реакция на българската държава по случая с журналиста Христо Грозев настояха във вторник и от „Продължаваме промяната“.

Журналистът от разследващия сайт „Белингкат“ Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на руското Министерство на вътрешните работи се посочва, че Грозев се издирва за нарушаване на член от Наказателния кодекс на Руската федерация. Русия е обявила „Белингкат“ за средство за масова информация „чуждестранен агент“, а дейността ѝ е обявена за „нежелана“ от руската главна прокуратура.

От Асоциацията на европейските журналисти – България също настояват българските власти незабавно да реагират на новината, че Христо Грозев, разследващ репортер към сайта „Белингкат“, е обявен за издирване от руското правителство. В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик, заявяват от асоциацията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy