ГЕРБ разтегна дъвката „Джемкорп“ до дълъг парламентарен доклад и го прати на ДАНС

С програмиран от ГЕРБ парламентарен скандал, нападки от техни депутати за лъжи и квалификации „аматьори“ срещу „Продължаваме промяната“, Народното събрание прие в четвъртък със 129 гласа пълния с противоречия доклад на временната комисия, разследваща обстоятелствата около сключването на меморандума с базираната в Лондон компания „Джемкорп“ (Gemcorp) на българина Атанас Бостанджиев и американската „Ай Пи 3“ (IP3). Въпросният спорен меморандум бе подписан и малко по-късно разтрогнат от правителството на Кирил Петков. И макар вследствие на меморандума да не са настъпили никакви конкретни щети, освен имиджови за „Продължаваме промяната“, ГЕРБ настоя той да бъде разнищен за втори път от нарочна парламентарна комисия.

Тя вече приключи своята работа и докладът й беше приет с мнозинство от 129 гласа -ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход“ и „Възраждане“, които решиха констатациите да се пратят на ДАНС за последващи действия.

„Против“ гласуваха „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, но от двете партии се въздържаха съответно двама и шестима народни представители.

Докладът на комисията, инициирана от ГЕРБ и ръководена от техния депутат Десислава Трифонова, потвърждава, че меморандумът с американската и британската компании е необвързващ, както през цялото време твърдят ПП, както и че той е прекратен, макар ГЕРБ доскоро да заявяваше, че още е действащ.

От меморандума не произтичат никакви правни ангажименти за което и да било дружество от държавната енергетика.

В доклада на комисията многократно се акцентира върху това, че решението за подписването му е взето едва ли не еднолично от бившия премиер Кирил Петков, без съгласуване с енергийното министерство, с „Българския енергиен холдинг“. Не е било взето решение на Министерския съвет за сключване на този меморандум, който според временната комисия е трябвало да бъде ратифициран и от Народното събрание.

Несъгласувано, но обсъдено

В същото време обаче се прилагат писма на сегашни и бивши представители на ведомството и енергийни компании на БЕХ за осъществявани контакти с тях от страна на „Джемкорп“ и „Ай Пи 3“ и представяне на техните намерения за съвместна работа, които е трябвало да бъдат правно уредени на по-късен етап. От документа става ясно, че единственият по-конкретен бизнес контакт е бил поискана от „Булгаргаз“ оферта за доставка на втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса от „Джемкорп“. Това е станало месец преди подписването на самия меморандум през март 2022 г. и два месеца преди спирането на руските газови доставки, отбелязва временната комисия и припомня, че краткросрочните газови доставки по закон трябва да стават на борсата на газов хъб „Балкан“, макар да не е ясно дали исканата оферта за 500 хил. МВтч или 47.4 млн. куб. м да какъв период е била.

Не е отбелязано дали от „Джемкорп“ са предоставили въобще предложение на „Булгаргаз“, но краткосрочни газови доставки организираше и ръководството на газовата компания преди назначеното от ПП, и сегашното.

Меморандумът с двете компании, подписан от бившия енергиен министър Александър Николов, стана факт на 23 март 2022 г. доста изненадващо след заседание на Министерския съвет. Той бе последван от скандал, заради бивше участие на руски капитали в „Джемкорп“ и генезиса на Атанас Бостанджиев, който представляваше дъщерното на руската Внешторгбанк дружество „ВТБ Кепитъл“ допреди да основе „Джемкорп“.

На 1 април 2022 г. Кирил Петков обяви, че „заради всичките съмнения около Gemcorp компанията ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея“. „Няма да се допуснат съмнителни капитали у нас“, декларира Петков. Ден по-късно началника на кабинета му Лена Бориславова каза, че засега няма установени руски парични потоци в корпорацията.

По следите на руските капитали

В доклада на временната комисия се цитира изявление на Петков от 8 април 2022 г. по време на блиц контрол в парламента, че когато е подписано това писмо за намерение (визирайки меморандума) е била проверено дали в корпорацията има руски инвеститори и такива към онзи момент няма, но е наредена проверка за пет години назад да се види какви са били инвеститорите в „Джемкорп“. Всъщност такива има в периода от 2014 до 2020 г., когато делът на фонда на руския милиардер Алберт Авдолян е изкупен.

От ДАНС посочват пред комисията, че са изготвили справка за „Джемкорп“, но не по нареждане на бившия премиер Кирил Петков. От кабинета на сегашния служебен министър-председател Гълъб Донев твърдят, че Министерският съвет не разполага с документи за извършвана проверка на компанията Gemcorp Holdings Limited за периода 15.02.2022-23.03.2022 г. и в деловодната система на МС няма регистрирани документи, свързани с компаниите Gemcorp Holdings Limited и JP3 Corporation.

През април 2022 г. обаче ГЕРБ създаде първата разследваща комисия за меморандума, която излезе на 19 юли със становище, че той не е опасен, но по-добре да бъде прекратен, което и стана още на следващия ден с решение на правителството на Петков. Меморандумът обаче продължи да е любимата дъвка на ГЕРБ и е обект на ново разследване в сегашния парламент.

Генезисът на меморандума е на „Дондуков“2

От доклада става ясно, че всичко е започнало през януари 2022 г. с препратено от Димитър Стоянов, който тогава е главен секретар на президента Румен Радев, а сега е министър на отбраната, писмо до Администрацията на държавния глава с предложение на Allied Nuclear Partners Inc за Меморандум за разбирателство за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. Страни по предложения проект са енергийното ведомство и Allied Nuclear Partners Inc., техните клонове и партньори, включително „Нуклеон Консултинг“ (Nucleon Consulting LLC на Йордан Янков), и с Gemcorp Capital Management Limited, UK. Искането е енергийното министерство да оцени предложението. Всъщност становище има – то е на бившия зам.-министър на енергетиката Данаил Николов, стана ясно от доклада, така че са малко пресилени констатациите, че никой не е съгласувал намерението за меморандума.

Нещо повече, в края на февруари 2022 г. е имало среща между Данаил Николов и ръководителя на „Ай Пи 3“ Майкъл Хюит, който месец по-късно подписва меморандума. На тази среща са били обсъдени предизвикателството на зеления преход. Точно за решаването им бе анонсирано, че се подписа документът с британската и американската компании. В него се предвижда сътрудничество в осигуряване на газови доставки за България, модернизация на столичната топлофикация, проучване на възможностите за инсталиране на малки модулни реактори (ММР) на площадката на АЕЦ „Белене“ и на мястото на V и VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ след извеждането им от експлоатация, както и прилагането на ММР на мястото на въглищни електроцентрали. Приложеният в доклада меморандум потвърждава думите на Йордан Янков пред Mediapool за намеренията на страните по документа, който вече е прекратен официално.

Дискусията: Вреди, пари, лъжи

Няма установени финансови и други вреди за държавата вследствие на подписването, действието и прекратяването на меморандума, заяви при дискусията на доклада депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев.

Той отбеляза също така, че по закон не е задължително подобни меморандуми да се проучват предварително от ДАНС. Припомни също така, че не за първи път се подписва подобен документ без изрична санкция от Министерския съвет и даде пример за подписания през 2019 г. по времето на ГЕРБ меморандум за сътрудничество в областта на ядрената енергетика без предварително проучване от ДАНС и санкция от МС. Лъжата в доклада започва още от заглавието, защото в него се говори за 1 млрд. долара, а нито в меморандума, нито в останалите документи, които разгледахме, не се говори за конкретни суми пари, каза Сабрутев. По думите му, единствената вреда, която беше установена от временната комисия, е, че един огромен инвеститор си тръгна от България заради действията на ГЕРБ.

Председателят на временната комисия Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС) обяви, че се чувства като на кръжок по драма. Тя обвини ПП, че лъжат от деня на подписването на меморандума, като са го обявили, че предвижда 1 млрд. долара инвестиции.

Нещата минаха в лични нападки като Радостин Василев от ПП коментира, че усеща фрустрация на г-жа Трифонова към Кирил Петков, вероятно предизвикана от това, че на третия си ден той я е уволнил от Агенцията по инвестиции. Колегата му Искрен Митев сложи кошче до трибуната, за да може да оставят доклада на временната комисия, където, според него, му е мястото.

Компютри или компоти

Цялата сага „Джемкорп“ напомня на един стар виц, че „не били компютри, а компоти“, заяви бившият премиер Кирил Петков. „И тук не е договор, а необвързващ меморандум, не е за източване на средства, а за привличане на инвестиции, не е за 1 млрд. долара, а реално даже няма сума, посочена в този меморандум, не министър-председателят го е сключил, а той е прекратен от МС, не е за нанесени щети, а е прекратен от всички страни без никакви претенции за държавата“, заяви той. Бившият премиер Кирил Петков коментира, че

Бившите управляващи върнаха топката към корупцията и припомниха за „чували и сакове от магистралата“ Хемус. „Корупция е равно на ГЕРБ“, заяви Настимир Ананиев, а Десислава Атанасова го нападна, че за времето на своето управление предишните управляващи не са успели да докажат, че е имало пари в чували, че се краде от магистрали, нито че е имало корупция при управлението на ГЕРБ. Неслучайно не спечелихте изборите, няма да можете да направите правителство, връщайте мандата и не губете времето на България, коментира тя. „Сбогом, аматьори!“, обърна се Атанасова към ПП.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy