Германия не е решила да изпрати танкове „Леопард 2“ в Украйна. Засега

Украйна не пропуска нито един случай, за да настоява Германия да й достави танкове „Леопард“, както се случи и при посещението на германската външна министърка Аналена Бербок в град Харков при срещата й с нейния колега Дмитро Кулеба.

„Имаме нужда от тези танкове, за да освободим нашите градове, села и всичко, което е под руска окупация“, заяви украинският външен министър пред журналисти, припомня ДПА.

Кулеба заяви, че е убеден, че Берлин в крайна сметка ще достави тежките бойни танкове, но предупреди: „Колкото по-дълго време отнема това решение, толкова повече хора ще загинат заради липсата на въоръжение в украинската армия“, цитира думите му Ройтерс.

Русия държи 18% от територията на Украйна, включително Крим, който беше анексиран през 2014 година.

Натискът върху Германия за доставката на „Леопард“-и на украинската армия нараства с всеки ден.

Варшава, Париж и Лондон обещават тежка бойна техника на Киев, но все още е малко вероятно германският канцлер Олаф Шолц да преодолее нежеланието си да изпрати тежки германски оръжия, без преди това Вашингтон да му даде пример в това отношение.

Говорителят на Шолц заяви в сряда, че плановете на Лондон да достави на Украйна произведени във Великобритания танкове „Чалънджър 2″ няма да променят позицията на германското правителство, което досега отхвърля нарастващите призиви към Берлин да даде на Киев мощни германски танкове ?Леопард 2“, съобщи „Политико“.

Междувременно Варшава предложи произведежданите в Германия „Леопард“-и да бъдат доставени чрез по-широк съюз от европейски държави. „Една рота танкове „Леопард“ за Украйна ще бъде прехвърлена като част от изграждането на международна коалиция. Такова решение вече е [взето] в Полша“, написа вчера полският президент Анджей Дуда в Туитър.

Обаче има една голяма пречка пред тези трансфери – Берлин трябва да даде зелена светлина за реекспорт на произведените в Германия оръжия.

Промяна в позицията на Берлин може да се очаква след координиране на действията с Вашингтон. Канцлерът Шолц посочи в понеделник колко важно е обсъждането на доставката на оръжията с президента на САЩ, като заяви, че доставките на танкове за Украйна трябва да бъдат обсъдени „заедно с приятелите и съюзниците и особено с нашия трансатлантически партньор, със Съединените американски щати“.

Въпреки това британските планове, които се очаква да бъдат официално обявени на среща на западни отбранителни служители във военната база „Рамщайн“ в Германия на 20 януари, вероятно ще засилят натиска върху Шолц, тъй като Великобритания ще бъде първата страна, която ще снабди украинската армия с модерни бойни танкове западно производство.

Досега Шолц обосноваваше позицията си с аргумента, че Германия не трябва да действа сама при изпращането на западни танкове в Украйна. За момента западните страни изпращат на Киев само произвеждани по време на съветската епоха руски танкове, припомнят медиите.

Но Украйна не спира да повтаря, че е убедена, че рано или късно германските „Леопард“-и ще дойдат на въоръжение в нейната армия, както заяви в сряда пред германската телевизия А Ер Де външният министър Дмитро Кулеба.

„Дори Германия да има някои рационални аргументи да не го направи, тя все пак ще го направи в даден момент“, каза Кулеба. „Така се случи със самоходните гаубици, със системата за противовъздушна отбрана „ИРИС-Т“, а съвсем наскоро и със системите за [противовъздушна] отбрана „Мардер“ и „Пейтриът“.“

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председателка на комисията по отбрана в германския парламент и депутат от либералния коалиционен партньор на Шолц – Свободната демократическа партия (СвДП), също призова канцлера да последва британските планове и да се откаже от нежеланието си да изпрати тежки танкове.

„След „Мардер“ трябва да последва „Леопард“, за да може Украйна успешно да се защити от бруталната руска агресивна война“, заяви Щрак-Цимерман пред „Политико“. „Германия трябва най-накрая да изпревари стратегически ситуацията и да не реагира винаги само когато ситуацията в Украйна се влоши.“

Същестуващото – поне засега – нежелание на Вашингтон да даде на Украйна танкове „Ем-1 Ейбрамс“ се аргументира с потенциалните трудности при поддържане на тази техника в бойни условия. Да не говорим, че малко от технологиите , използвани в тази модерна бойна машина, са одобрени за износ. А при участие в бойни действия на чужда територия може да се стигне до попадане на тези секретни технологии в ръцете на противника, т.е. Русия.

Париж продължава да се стреми да има водеща роля в западната коалиция, подпомагаща Украйна във военно отношение. В началото на януари френският президент Еманюел Макрон каза на Володимир Зеленски, че правителството му ще изпрати бойни бронирани машини А Ем Икс-10 Ер Се (AMX-10 RC), за да помогне на Киев във войната срещу Русия, предаде Ройтерс. Което ще бъде първият случай на доставка на произведени в западна Европа бронирани машини в подкрепа на украинската армия, заяви френски служител.

Натискът на Париж върху Берлин за доставка на „Леопард“-и на Украйна се засилва в навечерието на предстоящата на 22 януари среща на върха между двете страни по повод навършването на 60 години от подписването на Елисейския договор за партньорство между Германия и Франция.

Германия, Испания, Полша, Гърция, Дания и Финландия са сред многобройните държави, които вече използват тежащия приблизително 60 тона „Леопард 2“, който е оборудван със 120-милиметрово оръдие, както и с най-съвременна защитна система и броня. Това би позволило на съюзниците съвместно да организират доставката както на танковете, така и на необходимите боеприпаси, и да обединят усилията си по отношение на необходимата поддръжка и ремонт, посочват експерти.

А дали Германия ще се съгласи да достави такива танкове на Украйна, ще се разбере скоро.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy