Германия отчита рязък скок в отказите от военна служба

От началото на руската инвазия в Украйна германските власти регистрират рязко увеличение в броя на хората, които отказват военна служба, тъй като тя противоречи на убежденията им, предаде ДПА.

„През 2021 г. получихме 201 заявления за отказ от военна служба. За миналата година те са се увеличили на 951“, каза днес говорител на Федералната служба по семейните въпроси и функционирането на гражданското общество пред германската медийна група Ер Ен Де.

Тъй като Германия отмени задължителната военна служба през 2011 г., цифрите се отнасят за войници, които вече служат в Бундесвера, пояснява агенцията.

Мнозина оправдават заявлението си за отказ от военна служба с това, че не са очаквали да избухне война.

Въпреки че Германия не участва активно в конфликта, тя доставя на Украйна оръжия. Наскоро Берлин обяви, че ще ѝ изпрати бронетранспортьори.

„Войниците, които в тези размирни времена за световната сигурност стигат до заключението, че не искат да стрелят и убиват или нараняват други хора, трябва да бъдат улеснени в решението си да напуснат армията“, каза за Ер Ен Де политическият директор на неправителствената организация „Германско общество за мир“ Михаел Шулце фон Гласер. Много от сегашните членове на Бундесвера са привлечени в армията с рекламни обещания, които нямат нищо общо с действителността, допълни той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy