Гешев очаква „вълна от доноси“ срещу себе си

Ако механизмът за разследване на главния прокурор бъде приет от парламента, ще последва вълна от доноси. Такава прогноза направи шефът на държавното обвинение Иван Гешев. Това ще се направи с цел „овладяване на прокуратурата“, заяви още той.

Приемане на подобен законов механизъм е ключово за получаването на средства от Плана за възстановяване. Освен това е една от най-важните теми в разговорите между партиите в парламента. Преди дни стана ясно, че ГЕРБ и ПП-ДБ са се договорили за обща законодателна програма част от която е и тази реформа. В същия ден прокуратурата пусна изявление на Гешев, в което той обясняваше, че прокурорите не били като Юда.

Шефът на държавното обвинение продължава да твърди, че подобна промяна би била противконституционна. В четвъртък той се закани, че ако парламентът я приеме, той ще поиска произнасяне от Конституционния съд по въпроса.

Преформатиране на живота

„Целта е овладяване на българската прокуратура и преформатиране на политическия и икономическия живот“, каза още главният прокурор.

От думите му не се разбра как точно подобен механизъм би променил политическите и икономическите отношения в страната. Гешев обаче коментира, че това не било реформа, а извънредно законодателство, защото ще засегне няколко души, сред които него самия и председателите на върховните съдилища.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPress.PRB%2Fvideos%2F251470074117748%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Според законопроекта, предлаган от правосъдния министър Крум Зарков, сигнали срещу главния прокурор ще се разследват от специално назначен за целта съдия. Той ще се избира от Висшия съдебен съвет. В текстовете обаче има и друга промяна – начина на избиране на главния прокурор. Зарков предлага гласовете да се намалят от 17 на 13.

Тъжно е, ако аз съм проблемът

Тъй като въпросът за въвеждане на някакъв контрол върху главния прокурор се превърна в централен за парламента, Гешев коментира и че това било много тъжно.

„Ако това е цената за създаване на правителство, е тъжно за българската държава и тъжно за времената, в които живеем“, заяви той

Гешев посочи, че такъв механизъм не означавал отчетност, защото тя се давала пред Народното събрание.

За отбелязване е, че когато преди години парламентът промени правилника си, за да може да вика Гешев на отчет на всеки три месеца, главният прокурор атакува този текст пред КС. Тогава съдът му отговори, че в това няма нищо незаконно.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy