Гешев потвърди, че България няма нищо общо с взривяването на Кримския мост

България няма общо с взрива на Кримския мост, обяви главният прокурор Иван Гешев на 22 януари в туитър.

По думите му от Софийската градска прокуратура категорично са установили, че България няма нищо общо с взрива на Кримския мост.

„Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност“, допълва Иван Гешев в краткото си съобщение.

То идва близо три месеца и половина след като Кримският мост – едно от най-строго охраняваните стратегически съоръжения на Русия – бе частично разрушен след взрив на камион.

Москва определи случилото се за терористична атака, зад която стои Киев, но руските власти се опитаха да намерят някаква връзка и с България.

Русия обвини началника на украинското военно разузнаване Кирил Буданов в организирането на взрива, но също така разкри дузина негови съучастници. Осем от тях (петима граждани на Русия, останалите на Украйна и Армения) бяха задържани.

На втория ден след инцидента ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви на заседание при президента Владимир Путин, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, включващ България.

После руските власти смениха версията си и казаха, че не камионът е минал през България, а взривното устройство. След известно колебание България официално отхвърли руските спекулации да има каквато и да е връзка със случая. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза на 12 октомври, че спецслужбите са си свършили работата и са предали всички материали на прокуратурата, която очевидно вече е приключила проверката си.

Междувременно в средата на октомври руски хакери блокираха сайта на президента и редица български министерства. Според министерството на е-управлението това е предизвикано от една-единствена целенасочена кибератака. Проблемът обаче бил отстранен още в същия ден.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy