Гешев прати трета част документи по делото „Барселонагейт“ в парламента

Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента последната част от вече изпратени множество преводи от испански на български език на материали по делото „Барселонагейт“. Това съобщиха от държавното обвинение.

Материалите са получени във връзка с изпълнена от Кралство Испания Европейска заповед за разследване (ЕЗР) по висящо дело, което се свързва с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

От прокуратурата посочват, че допълнителните материали представляват относими доказателства към внесеното искане за разрешение за разследване срещу Борисов.

Новата серия с документи по делото, което около две години стоя на трупчета в прокуратурата, е пусната в деня, в който Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) решава дали да разгледа по същество двете процедури за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Преди два дни Иван Гешев изпрати втора част от материалите по разследването „Барселонагейт“ в Народното събрание.

На 2 юни главният прокурор внесе в парламента искане за сваляне на депутатския имунитет на бившия премиер Бойко Борисов заради разследването „Барселонагейт“. По този случай държавното обвинение твърди, че има данни за пране на пари.

Разследването „Барселонагейт“ бе извадено от прокурорските чекмеджета след като ГЕРБ обявиха, че ще искат отстраняването на Гешев от поста. Предишните три години главният прокурор не продумваше и дума за това дело. След като се скара с бившия премиер обаче започна да го споменава.

Бойко Борисов вече обяви, че не смята доброволно да се откаже от имунитета си.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy