„Готов съм да построя Желязна завеса до облаците“. Полският президент обяви, че Путин иска царската империя

Новоизбраният чешки президент Петър Павел заяви, че не бива да има каквито и да било ограничения за военната помощ на Запада за опустошена от войната Украйна. Полският му колега Андей Дуда пък обвини Владимир Путин, че иска възстановяване на някогашната руска царска империя и обяви, че е готово да построи нова Желязна завеса „до облаците“, за да държи далеч агресивните страни.

Павел, който е бивш генерал от НАТО призова съюзниците да бъдат по-смели, предаде БТА, цитирайки Франс Прес. Чешкият президент трябва да встъпи в длъжност на 9 март. Той оглавяваше военния комитет на НАТО от 2015 г. до 2018 г.

Без ядрени оръжия

„Що се отнася до конвенционалните оръжия, наистина не виждам причина да се определят граници. Украйна не може да се пребори с такъв силен противник без бронирана техника, дронове, артилерия и ракети с по-голям обсег, нито – може би – без свръхзвукови самолети“, коментира Павел. Според него на Украйна трябва да се предоставят всякакъв вид оръжия с изключение на ядрени.

Павел коментира още, че някои съюзници заемат резервирана позиция по въпроса с доставка на оръжия.

„Ако искаме да имаме единна позиция, която ни дава най-голям шанс за успех, трябва да действаме сплотено по тези въпроси“, заяви той и повтори предложението си на Украйна да се изпратят изтребители F-16.

До няколко седмици

Италианско-френската система за противовъздушна отбрана (ПВО) САМП/Т (SAMP/T) ще бъде разположена и в готовност за действие в Украйна до два месеца, каза пред „Ройтерс“ италианският външен министър Антонио Таяни. По думите му тя може да заработи до осем седмици.

Системата може да проследява десетки мишени и да прехваща до 10 обекта наведнъж. Това е единствената произведена в Европа система, способна да прехваща балистични ракети.

Германското правителство одобри доставката на танкове „Леопард 1“ от промишлените си запаси за Украйна и води преговори да изкупи от Катар 15 самоходните зенитни установки „Гепард“, които да изпрати на Киев, писа в. „Зюддойче цайтунг“. Доставката на танкове „Леопард“ за Украйна може да се осъществи по всяко време, след като танковете бъдат ремонтирани.

„Гепардите се представят много убедително във войната в Украйна. Ако успеем да получим повече от партньорите тук, това определено ще помогне на украинците“, заяви новият германски министър на отбраната Борис Писториус

Чак до облаците

„Готов съм да построя Желязна завеса чак до облаците, за да ги държим далеч от нас“, коментира полският президент Анджей Дуда каза това в Рига след среща с латвийския си колега Егилс Левитс.

Дуда допълни, че целта на Полша и Латвия е да държат агресивните държави далеч от страните си. Според него руската инвазия в Украйна е довела до сериозни промени в начина, по който „много хора виждат света, най-вече що се отнася до сигурността и бъдещето“.

„Днес истинската цел на руските лидери и преди всичко на руския президент Владимир Путин е възстановяването на царската империя. Ние сме против тази война“, каза още Дуда

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy