Градинка ще пази усмивката и спомена за Татяна Лолова

Градинка в столичния квартал „Гео Милев“ ще носи името на известната актриса Татяна Лолова.

Символичната първа копка беше направена от столичния кмет Йорданка Фандъкова, актьорът Калин Сърменов и кметът на район „Слатина“ Георги Илиев.

Градинката се намира в близост до дома, в който живееше актрисата.

Десетки граждани се бяха събрали, за да станат част от инициативата, но освен тях на символичната първа копка бяха дошли и редица актьори, които са познавали и работили с популярната актриса.

Татяна Лолова е сред най-известните и обичани български актриси, които всички помним с огромния талант и усмивката, която носеше топлина и любов, каза Филип Аврамов.

Актрисата има десетки награди, сред които: „Заслужил артист“ (1972), „Народен артист“ (1986), орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963), „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за Лидия Василевна в постановката „Старомодна комедия“ (1977), „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за Уини в постановката „Щастливи дни“ (1992), Наградата за женска роля за Ангелина във филма „Авантюра“ на фестивала „Златната ракла“ (1992), орден „Стара планина“, както и Награда за цялостно творчество на фестивала „Златна роза“ (Варна, 2017)

Реализацията на проекта за градинката е отнела няколко години, каза Йорданка Фандъкова.

„Тази градинка спасихме заедно с гражданите и с Татяна Лолова. Духът на Лолова ще бъде оставен тук в градинката“, заяви столичният кмет.

По думите й в проекта е заложено да бъде изградена „специална пейка – пейката на Лолова“. Фандъкова отбеляза, че помни всяка среща и разговор с „великата актриса“. „Това е човек с огромно присъствие, много позитивен, с голяма усмивка и много добър човек“, каза столичният кмет.

Кметът на район „Слатина“ Георги Илиев посочи, че проектът на градинката включва изграждане на детска площадка, фитнес, но и освен това сцена „да поддържа духа на Лолова жив“.

Редица актьори споделиха спомени от срещите и познанството си с Татяна Лолова. Филип Аврамов заяви, че има много незабравими спомени с Лолова. „Бъдещите поколения, които ще израснат след 20 години, ще се обръщат с усмивка след нея. Тя ще пребъде през вековете“, каза Аврамов.

Мая Бежанска посочи, че Лолова беше човек, който даряваше с любов всички около себе си.

Веселин Калановски отбеляза, че актрисата беше слънчев човек, даряващ любов, и партньор, с който винаги беше удоволствие да се работи.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy