Градското земеделие в София пониква в „Малинова долина“

Градското земеделие в София, съвсем не на шега, пониква в квартал „Малинова долина“. Именно там гражданите могат да видят как на няколко полици (редове), наредени един върху друг, на сравнително малка площ, се отглеждат подправки. Атракцията, със сигурност е привлекателна и за децата, защото подправките растат в затворена микрооранжерия, а над тях има приковаващо погледите виолетово осветление. И още една изненада – растенията не са засадени в почва, а се отглеждат във вода.

И макар да изглежда приказно, всъщност всичко това е последният писък на иновативното земеделие на 21-и век, известно като „вертикално земеделие“, което все повече навлиза в градовете по света. А, описаната микрооранжерия може да се види в обновения магазин на веригата „Кауфланд“ в столичния квартал „Малинова долина“. И не само да се види, но и гражданите могат да си купят свежа подправка за вкъщи, отгледана по този иновативен начин.

На по-малко от 2 квадрата – 560 растения за 3 седмици

Изненадите обаче не спират до тук. Реално, оранжерията на „Кауфланд“ заема скромните 1.7 квадрата, но със своите 5 нива (полици) се превръща в истинска ферма от 8 кв. м, в която се отглеждат едновременно 560 растения.

Готовите за консумация подправки от оранжерията на „Кауфланд“.

За около 3 седмици те се стават годни за консумация и се изваждат на рафта отвън, където клиентите могат да изберат своята подправка – такъв е периодът, в който растенията израстват и стават годни за консумация. През цялото това време клиентите на веригата имат възможността да наблюдават растежа им на място. Съоръжението е разположено в сектор „Плодове и зеленчуци“, в близост до входа на магазина в „Малинова долина“.

„В момента в хипермаркета в „Малинова долина“ отглеждаме на място босилек. През следващата година, постепенно в „Кауфланд“ ще увеличим асортимента на мини оранжерията ни и с други подправки – кориандър, девисил, магданоз, мента. Планираме подобни съоражения да изградим и в други обекти от веригата, като вече имаме работежа мини оранжерия в хипермаркета ни в Банишора“, коментира Иван Иванов, ръководител направление „Плодове, зеленчуци и цветя“ в Kaufland България.

Иван Иванов, ръководител направление „Плодове, зеленчуци и цветя“ в Kaufland България.

Предимствата на „вертикалното земеделие“ са далеч повече от прякото наблюдение на подправките по време на растеж. Фактът, че растенията израстват директно във вода и в затворена мини оранжерия е гарант, че те са отгледани в екологичо чиста среда, без никакви торове и нитрати. Подправките в оранжерията са млади и съответно съдържат по-голяма концентрация на хранителни вещества. И съвсем не на последно място, подправките се отглеждат в 100% SMART контролирана среда, при оптимални за растежа температура, влажност, светлина, напояване и подхранване с нутриенти, т.е полезни вещества.

Любопитен детайл е, че подправките се отглеждат от органични италиански семена. Т.е. семената са добити от растения, отгледани по метода на биологичното земеделие – идват от растения, които не са третирани с препарати и са расли в изчистени от замърсявания почви.

Предимства от мини оранжерията на „Кауфланд“ има и за околната среда. При „вертикалното земеделие“ – консумацията на вода за отглеждането на растенията е намалена с над 95%. Очаквано, нула са емисиите въглероден диоксид от транспротиране на подправките, просто защото те се отглеждат и продават на място. При иновативен метод няма замърсяване на почвите, нито пък е необходима допълнителна климатизация.

Най-младите са най-ниско

В оранжерията на „Кауфланд“ в „Малинова долина“ отглеждането на подправките се случва по метода на хидропониката. При нея растенията се отглеждат без почва, в богат на хранителни вещества водоем.

По принцип при „вертикалното земеделие“ има и други методи на реализация. Един от тях е т.нар. „аеропоника“. При нея корените на растенията не са във вода, а периодично се пръскат.

Познат е и трети метод – „аквапоника“. При него растенията отново са във вода, която обаче преминава и през аквариуми с риби, и обогатена от тях, се връща, за да подхранва зеленчуците.

В хипермаркети на „Кауфланд“ специален градски градинар ще наблюдава растежа на подправките. Той всяка седмица ще променя мястото на растенията в оранжерията. На най-ниското ниво в оранжерията са поставени най-младите растения. Всяка седмица те се изместват на по-горен ред. Достигналите най-пълна зрялост подправки се изнасят на регала пред оранжерията, откъдето всеки клиент може да избере.

Препоръчително е растението да се използват за директна консумация – след премахване на кореновата система и измиване с чиста вода. Свежестта на подправката може да бъде запазена между 3 и 5 дни, ако тя е натопеня в чаша с вода и отглеждана при стайна температура и оптимална дневна светлина.

На най-ниското ниво в оранжерията са поставени най-младите растения

За любителите на домашно градинарство от веригата споделят, че подправките мога да се използват и за разсад, който да се засади в саксия в дома или в градината.

Хоризонти

Иновациите, които развива в България „Кауфланд“ в партньорство с „Ултрагринс БГ“, жънат големи надежди и в световен мащаб. Експерти и FAO (Световната организация по прехраната на ООН), смятат, че „вертикалното земеделие“ най-вероятно ще е ключът към изхранването на населението на земята, което към 2050 г. се очаква да надмине 9 милиарда души, а през 2100 г. – 11 милиарда.

Причините затова са, че 80% от обработваемата земеделска земя вече се използва, а свободният ѝ ресурс няма да е в състояние да осигурява достатъчно храна. Не на последно място, новият тип земеделие може и да е най-категоричният отпор на ГМО производството, чийто главен коз са изобилните добиви.

А, както става ясно от всичко досега – изобилните и бързи резултати могат да се постигат лесно и във „фермите“ с градско земеделие.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy