Гражданин на САЩ, задържан в Иран, започна гладна стачка

Гражданин на САЩ, задържан в Иран, обяви, че започва днес гладна стачка, за да привлече вниманието на американския президент Джо Байдън, който да предприеме действия по освобождаването му, предаде Франс прес.

„Това, за което моля, господин президент, е през следващите седем дни да отделите само една минутка от времето си, в която да обърнете внимание на мъките на американските заложници в Иран“, написа Сиамак Намази в отворено писмо.

„Само президентът на Съединените щати има силата да ни върне у дома, ако реши да се занимава с това“, се казва още в писмото.

Сиамак Намази, който е бизнесмен от ирански произход, бе задържан в Иран през октомври 2015 г. по обвинения в шпионаж.

Бащата на Намази, Багер Намази, който е бивш служител на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), бе арестуван в Иран, докато се опитваше да освободи сина си, но му бе разрешено да напусне Ислямската република през октомври миналата година.

Сиамак Намази започва гладната си стачка на годишнината от освобождаването през 2016 г. на петима задържани в Иран американци, които бяха пуснати на свобода във връзка с подписването на иранското ядрено споразумение.

През октомври Държавният департамент на САЩ заяви, че прави всичко възможно за освобождаването на задържаните в Иран американски граждани, припомня Франс прес.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy