Граната-подарък: Съветник на командващия украинската армия е загинал в трагични обстоятелства

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний потвърди, че негов съветник е загинал в трагични обстоятелства, предаде Укринформ, като се позова на негова публикация в приложението „Телеграм“.

„Неописуема болка и тежка загуба за въоръжените сили на Украйна и лично за мен. Днес в трагични обстоятелства, пред семейството си и на рождения си ден, загина моят съветник и близък приятел майор Генадий Частяков“, написа Залужний. По думите му в един от подаръците се е задействало неизвестно взривно устройство.

„От началото на пълномащабната инвазия Генадий беше за мен надежден приятел, който изцяло посвети живота си на въоръжените сили на Украйна и борбата срещу руската агресия. Причините и обстоятелствата ще бъдат установени по време на досъдебното разследване“, добави Залужний.

Частяков има съпруга и четири деца.

Вестник „Украинска правда“, позовавайки се на свои източници, съобщи, че съпругата на загиналия е казала, че граната се е взривила в ръцете на съпруга ѝ и че тя е била в чанта за подаръци, която той донесъл вкъщи.

Смъртта на Частяков най-вероятно е настъпила в резултат на злополука, съобщи източник от украинските правоохранителни органи. „Това е трагичен инцидент с вероятност 99,9%. За рождения му ден са му подарили бойни гранати и една от тях се е взривила поради невнимателно боравене с нея“, каза източникът. Според източника разследването продължава, но засега няма основания да се говори нито за опит за убийство, нито за руска следа.

Според украинското вътрешно министерство на 6 ноември Частяков, който имаше рожден ден, донесъл вкъщи подаръци от свои колеги, включително кутия с гранати. Една от гранатите е взел синът на военния. Бащата я взел от детето и случайно извадил пръстена, предизвиквайки взрив.

Майорът от украинските въоръжени сили загинал на място. 13-годишният му син е хоспитализиран със сериозни наранявания, 11-годишната му дъщеря е с леки наранявания, пише „Украинска правда“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy