Грипната епидемия обхвана 6 области

Шест са вече областите в страната, в които е обявена грипна епидемия заради повишена заболеваемост. Това са областите Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари). Учебният процес се преустановява в Ловеч, Пазарджик, Стара Загора, Шумен и Бургас. Учебните занятия засега няма да бъдат спирани в област Габрово, като в петък, 20 януари, ще бъде взето решение за евентуалното им преустановяване от понеделник, 23 януари, с оглед актуалната епидемична обстановка в областта.

Временните противоепидемични мерки в областите с грипна епидевия по отношение на здравната система включват: спиране на плановите консултации на бременни жени и деца, спиране на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ.

Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от Covid-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy