„Грома Холд“ ще строи мост край село Покровник за над 7 млн. лв.

Обединение „Мост Покровник“, в което участват „Грома Холд“ и „Пътпроект“, ще изгради моста край село Покровник, Благоевградско, срещу 7.2 милиона лева без ДДС. Това съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).
Компанията е избрана още през миналата година чрез обществена поръчка. Средствата са осигурени от бюджета на АПИ.
Съоръжението трябва да е готово за 300 дни от издаването на разрешението за строеж. АПИ уточняват, че най-късно до 40 дни ще бъде изадено частично разрешително за строеж.
На 125 януари жители на Покровник и още 5 села около Благоевград блокираха движението по магистрала „Струма“ заради забавеното строителство на моста. Лично кметът на Благоевград Илко Стоянов бе водач на протестиращите. Те са недоволни, че повече от година не се решава проблема с падналия от придошлите води на река Струма мост. Той свързваше 6 села край Благоевград с индустриалната зона на града. Липсата на съоръжението ги принуждава да пътуват по обиколен път, който удължава с над 15 км пътуването им.
Въпреки че още от 2022 г. има избран изпълнител строителството на моста не тръгва. Причината е забавена процедура от страна на държавата по преместването на газопроводната тръба, която снабдява със синьо гориво Благоевград.
Днес на работна среща в Благоевград председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Венцислав Ангелов е обсъдил с областния управител Стоян Христов, директора на Областно пътно управление Иван Кунев, представители на изпълнителя на обекта и граждани действията, които агенцията ще предприеме, за да може реализацията на моста да започне.
Уточнено е, че преди изграждането на основното съоръжение ще бъде изградено допълнително техническо съоръжение за преместване на инженерните комуникации, посочват от АПИ. В съобщението се казва, че това няма да доведе до удължаване на общия срок за изпълнение на договора за строителство, който е 300 дни от издаването на разрешението за строеж.
За да може работата да започне колкото се може по-скоро за изграждането на основното и на допълнителното съоръжението ще бъде поискано частично разрешение за строеж по чл.148, ал.6 от Закона за устройство на територията. Издаването на частично разрешение за строеж е възможно да бъде реализирано до 40 дни, се казва в съобщението на АПИ.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy