Гълъб Донев: Фалитът на държавата е медийно заглавие. Няма опасност от дългова криза

0

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат. Това заяви в интервю за Нова телевизия в събота служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно: “Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”.

За доклада на Министерството на финансите, който вся смут относно финансовото състояние на държавата, Донев заяви, че “това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година“.

В него няма нищо притеснително, уточни Донев.

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното – финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, каза Донев.

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. “Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, коментира Донев.

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от “погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.

По думите на Донев след предприетите мерки от служебното правителство, диалогът, започнат с всички участници в процеса, е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

“В момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините. Преди, ако имахме 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10, с намалени цени около 25-28%. Има и постепенно намаление на инфлацията”, добави той.  

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy