Гърция и Турция не трябва да чакат земетресение, за да изгладят отношенията си, заяви гърцкият външен министър

Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас пристигна днес в Адана, Турция, където бе посрещнат с топла прегръдка от турския си колега Мевлют Чавушоглу. Последва кратка среща между двамата министри на летището, след което те се качиха на хеликоптер, за да посетят пострадалите от земетресението райони в окръг Хатай, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Гръцкият външен министър обеща подкрепата на Гърция за Турция „за преодоляване на тези трудни дни да продължи“, съобщава Анадолската агенция.

Турският първи дипломат от своя страна изказа благодарност за подкрепата на Гърция след разрушителните земетресения в югоизточната част на страната.

Турция и Гърция не трябва да чакат земетресение, за да изгладят отношенията си, е заявил Дендиас, цитиран от Анадолската агенция.

Гръцкото външно министерство информира, че той ще се срещне с членове на гръцката мисия за помощ, която работи в районите, опустошени от земетресенията, и ще бъде придружаван от турския си колега през цялото време.

Преди два дни гръцкият министър-председател окуражи на турски език Турция след разрушителните земетресения в тази страна, а турският президентски говорител благодари на Гърция за подкрепата ѝ – знак за затопляне между двете съседки, които имат традиционно проблемни отношения, на фона на трагедията, отнела живота на десетки хиляди хора.

Ибрахим Калън, говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изказа благодарността на своя народ в отговор на съобщение на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Туитър, написано на турски език. „Г-н Премиер, благодарим за цялата ви подкрепа“, гласи отговорът на турския президентски говорител, цитиран от БТА.

Опустошителното земетресение в Южна Турция внесе нов затоплящ елемент в гръцко-турските отношения, коментира гръцкият вестник „Катимерини“, като напомни за бързата реакция на Атина след новината за земетресението на 6 февруари.

Гръцкият външен министър Дендиас ще посети оперативния център в Антакия и ще бъде информиран за последните събития, свързани с евакуацията и спасителните дейности, както и за възникналите хуманитарни нужди.

По време на визитата ще бъдат разгледани начините за по-нататъшно подпомагане от страна на Гърция за преодоляване на опустошителните последици от земетресенията, съобщиха от гръцкото МВнР.

Гръцкият първи дипломат е инструктирал Постоянното представителство на Гърция в Женева да предприеме действия, така че да бъде предоставена спешна хуманитарна помощ на Турция и Сирия чрез Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, съобщава АНА-МПА.

Освен това заместник-министърът на външните работи Андреас Кацаниотис е поел координацията на агенциите и лицата, които желаят да съдействат за събирането на хуманитарна помощ за засегнатите райони в Турция и Сирия.

Големи земетресения в миналото също станаха повод на Гърция и Турция да засилят дипломацията помежду си и да подобрят двустранните отношения. Пример за това бе поредицата трусове в двете страни през лятото на 1999 г. Преди това отношенията между двете страни бяха като цяло нестабилни, но т.нар. земетръсна дипломация предизвика вълна от съчувствие и помощ, предоставена от обикновените гърци и турци. Това доведе до временна промяна в двустранните отношения, белязани от десетилетия на взаимна враждебност и недоверие, отбеляза по-рано тази седмица гръцкият в. „Катимерини“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy