Гърция може да изпрати в Украйна С-300, ако САЩ разположат „Пейтриът“ в Крит

Гърция може да изпрати в Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300, ако САЩ разположат на остров Крит ракети „Пейтриът“ и след като те бъдат свързани с националната система за противовъздушна отбрана. Това заяви гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос на среща на военното и политическото ръководство на министерството, съобщи специализираният сайт www.defence-point.gr.

Панайотопулос уточни, че същото се отнася и до всякаква друга система за противовъздушна отбрана руско производство, която САЩ биха искали да изпратят в Украйна.

Освен С-300, Гърция разполага още със съветски зенитно-ракетни комплекси „Тор“ и „Оса“.

Настойчиви слухове, че САЩ се опитват да убедят Гърция да изпрати ракети С-300 в Украйна, се появиха през последните седмици в гръцките медии.

Гърция придоби 8 батареи (32 пускови установки) С-300 в края на 90-те години на миналия век. Първоначално руските ракети бяха закупени от Кипър, но след остра реакция от страна на Турция, която заплаши да нанесе превантивен удар срещу Кипър, комплекiсите бяха предадени на Гърция и разположени на остров Крит, отбелязва БТА.

Нуждата от укрепване на противовъздушната отбрана на Киев стана особено остра след началото на руските удари по критична енергийна инфраструктура в Украйна. Особено търсени са зенитните системи съветско и руско производство, които са познати на украинските въоръжени сили.

България също разполага със зенитно-ракетни комплекси С-300, но отказва да ги предостави на Украйна, защото няма заместващи способности и ще оголи отбраната си.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy