ДБ поиска изслушване на Христо Грозев в комисията за контрол на спецслужбите

Обявеният за издирване в Русия разследващ журналист Христо Грозев да бъде изслушан онлайн в парламентарната комисия за контрол над спецслужбите в първия възможен момент – 5 януари 2023 г., настояха депутати от „Демократична България“.

Искането е подписано от Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов, членове на комисията, в писмо до председателя ѝ Даниел Митов (ГЕРБ).

Изслушването трябва да стане на 5 януари, четвъртък, в който ден от седмицата са обичайните заседания на комисията, а ако такова не е предвидено, за този ден да бъде насрочено извънредно заседание.

Двамата народни представители настояват също така на това заседание да бъдат поканени служебният външен министър Николай Милков и представители на службите за сигурност, доколкото от съобщение до медиите на президентската администрация се казва, че са били предприети действия от страна на институциите, включително чрез сътрудничество с партньорските служби.

Основанието за искане на изслушване на журналиста Христо Грозев е, че „обявяването на български гражданин за издирване от държава, спонсор на тероризма, съгласно резолюция на Европейския парламент, представлява заплаха за националната сигурност“, посочват Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов в писмото си до Даниел Митов.

Христо Грозев е български гражданин, но работи за независимата мрежа за разследваща журналистика „Белингкат“.

Руските власти не уточняват в какво е обвинен Грозев. Посочва се само, че престъплението е по член от Наказателния кодекс на Русия. РИА Новости цитира свой източник, според който Грозев се издирва заради разпространението на фалшиви новини за руската армия.

Мрежата „Белингкат“ е обявена за чуждестранен агент в Русия, а руската главна прокуратура обяви, че дейността ѝ е нежелана в Русия.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy