ДБ предлага Пловдивският панаир да стане паметник на културата, за да не бъде съборен

Пловдивският панаир да бъде обявен за паметник на културата с местно значение, за да не може да бъдат събаряни палатите му с цел ново строителство. Такава идея лансираха в четвъртък депутати и общински съветници от „Демократична България“ в пореден опит да убедят ГЕРБ да не подаряват дружеството на бизнесмена Георги Гергов, който е близък до лидера им Бойко Борисов. В същото време като бивш шеф на БСП в Пловдив бизнесменът контролира групата „Автентична лява БСП“ в общинския съвет, а съветниците в нея са избрани от листата на левицата.

Именно мнозинството между ГЕРБ и БСП-Гергов, с подкрепа на един съветник от ДПС и двама от БЗНС „Ал. Стамболийски“, гласува в края на миналата година схемата за овладяването на дружеството.

Опасенията се, че ако намеренията на Гергов се осъществят, бизнесменът ще може дори да ликвидира еднолично дружеството „Международен панаир Пловдив“ и ако пожелае, да застрои 340-те дка в широкия център на Пловдив, които изложбеният център заема.

Депутатите от „Демократична България“ се опитват да парират такъв развой на събитията с идеята панаирът да получи защитен статут като културен паметник. За целта щели да имат среща с министъра на културата Велислав Минеков, през чието ведомство минават тези процедури.

Практиката обаче показва, че даването на защитен статут на сгради отнема доста време и далеч не е гаранция за опазването им. Така например от около 5 години се работи по обявяването на Тютюневия град в Пловдив за групов паметник на културата и до момента това не се е случило. А междувременно част от бившите тютюневи складове вече ги няма.

Призив към Борисов

Според депутатите от „Демократична България“ остава още един шанс за пресичането на схемата на Гергов за панаира и той е прегласуване на решението, с което се дава зелена светлина за намеренията на пловдивския бизнесмен. Сесията трябва да е на 9 януари, въпреки че към момента няма информация на сайта на общинския съвет за провеждането ѝ.

„Повдигаме темата днес тук, защото искаме да се обърнем от това място към политическото ръководство на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. Не правете това. Не участвайте в окончателното харизване на Пловдивския панаир на Гергов в момент, в който се опитвате да убедите и България и международната общност, че сте евроатлантическа сила“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в четвъртък. ДБ припомниха, че Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив и руски гражданин.

Според председателя на „Демократична България“ в местния Общински съвет Веселина Александрова докато ЕС конфискува имоти на представители на режима на Путин, общинските съветници на евроатлантическата партия ГЕРБ подаряват за празниците 350 дка от Пловдивския панаир тъкмо на почетния руски консул в града.

И БСП на Нинова е против

От БСП също решиха да припомнят, че не подкрепят действията на съветниците в Пловдив. От левицата настояват за промяна на решението, с което се задейства схемата за овладяването на изложбения център. Депутатът Иван Петков припомни, че градската организация на БСП Пловдив се е разграничила от действията на общинските съветници в града, избрани от листата на левицата.

„Още преди три месеца градската организация на БСП в Пловдив със свое решение, което беше изпратено до общинските съветници и медиите, сме се разграничили от хората, които влязоха в общинския съвет от листата на „БСП за България“. Не един път сме информирали пловдивчани, а и днес искаме оттук да заявим ясно, че това са лица, изцяло контролирани от Георги Гергов. Същото се случи и във Варна, където под диктовката на кмета Иван Портних, съветниците от ГЕРБ гласуваха да се върнат акциите на господин Гергов, а в този случай съветниците на БСП бяха против“, каза Петков в парламента.

Той припомни, че лидерът на БСП в качеството си на вицепремиер в правителството на Кирил Петков е изпратила писмо към областния управител „да се направи всичко възможно, за да бъде спряна тази сделка“. „Беше заведено и дело в Административния съд. Направихме всичко възможно да бъде сигнализирана и прокуратурата и вече дълги месеци от там няма никакъв отговор“, допълни народният представител.

Сагата

Извънредното заседание на общинския съвет в Пловдив на 9 януари ще е вторият опит за прегласуване на решението по темата, взето на 19 декември.

Както писа Mediapool, с това решение съветниците от ГЕРБ и БСП, подкрепени от представителя на ДПС и двама от БЗНС „Ал. Стамболийски“, забъркаха истинска правна каша.

Те хем гласуваха да подкрепят схемата за овладяването на дружеството, хем задължиха кмета Здравко Димитров да я атакува в съда, а общината да се опита да я блокира. Поради тази причина част от общинските съветници поискаха извънредно заседание на 5 януари. Настояването им беше уважено, но председателят на съвета Александър Държиков насрочи сесията за 3 януари. Очаквано това доведе до провал на заседанието заради липсата на кворум основно заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ и БСП на Гергов. Веднага след това от „Демократична България“ започнаха подписка за нова сесия на 9 януари.

За същия ден е насрочено и общо събрание на дружеството „Пълдин туринвест“, през което минава и овладяването на панаира. Преди Нова година общинският съвет в Пловдив реши да даде съгласието си за увеличаването на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, в което общината и Георги Гергов са съакционери.

На въпросното събрание Гергов иска община Варна да бъде приета като съдружник в „Пълдин туринвест“ срещу апорт на акциите на местната власт, представлявана от кмета Иван Портних от ГЕРБ, в „Международен панаир Пловдив“. Акции, които още преди години община Варна трябваше да върне на държавата, но забрави, а пък държавата не си потърси.

Така дружеството „Пълдин туринвест“, което е акционер в панаира, практически ще притежава близо 80% от него, а държавата ще остане с едва 20 на сто и ще загуби изцяло контрола върху дружеството.

Това е вторият опит за прилагане на тази схема за панаира. Първият път общинските съветници гласуваха срещу промяната на капитала на „Пълдин туринвест“ и казусът в момента е в съда. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy