ДБ предложи да се отнеме от „Лукойл“ терминала „Росенец“

Депутати от „Демократична България“ са внесли в петък законови промени, с които нефтеният терминал „Росенец“ ще бъде иззет от „Лукойл“ чрез разваляне на концесионния договор и управлението му ще бъде върнато на държавата. Освен това пристанищната инфраструктура няма да може да бъде отдавана за частно управление, тъй като засяга вноса на суров петрол от Русия, предвижда още внесена между две четения корекция в законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности с нефт и нефтопродукти.

„Това е поредна стъпка от плана ни за депутинизация на България“, написа във Фейсбук в петък Стела Николов от „Да, България“, която бе депутат на „Демократична България“ в предишния парламент.

Според вносителите на текстовете Ивайло Мирчев, Надежда Йорданова и Мартин Димитров така ще се прецизира и гарантира прилагането на ограниченията, наложени от Еврокомисията, срещу вноса на руски петрол и рески нефтопродукти в Евросъюза като част от санкциите заради войната на Москва в Украйна.

Ако се приеме искането, правителството ще има 30 дни да развали концесията за пристанището в Росенец.

Миналия август съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се възмути, че „монополната точка за вход на петрол в страната е дадена на концесия на „Лукойл Нефтохим“ за 35 години за сумата от 1 млн. лв“. Другият съпредседател Кирил Петков коментира, че цената, на която ГЕРБ са дали нефтеното пристанище, е равна на наема на три магазина в мол.

Договорът за концесията бе подписан през май 2011 г. Той предвижда еднократно плащане от 977 915 лева без ДДС. Годишното възнаграждение е от две части – фиксирана в размер на 385 000 евро, която се актуализира на всеки три години, и променлива.

Терминалът разполага с три пирса, където акостират танкерите с петрол, които зареждат „Лукойл Нефтохим Бургас“ със суровина за прераробтка. Продуктите временно се съхраняват в резервоари. Експедицията на суровината за нефтопреработване и готовата продукция става чрез магистрални тръбопроводи до и от основната площадка на рафинерията.

За 35 години концесионерът е обещал да инвестира 44.2 млн. евро в обновяване на терминала, което започна през август 2019 г. и ще бъдат вложени 30 млн. лв. без ДДС.

През лятото на 2020 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) обяви, че е поискала от министъра на транспорта да започне незабавна проверка на концесионирането на нефтеното пристанище „Росенец“ край Бургас. В най-кратък срок трябва да бъде предоставен концесионният договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора и инвестиционната програма, искаха от прокуратурата, но така и не стана ясно какво се е случило.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy