ДБ предупреди за „възникващ от храстите полупрезидентски режим“

„Надявам се, че политиците и избирателите ще разберем, че страната не може да продължи да пребивава в състояние на неуправляемост и възникващ буквално от храстите полупрезидентски режим“.

Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов по повод предстоящите поредни парламентарни избори и факта, че за последните повече от две години страната се управлява предимно от президента Румен Радев през назначаваните от него служебни правителства.

По повод течащите вече неформални преговори между ДБ и „Продължаваме промяната“ за общо явяване на предстоящия вот, Иванов посочи, че все още нищо не е финализирано. Той добави, че целта на обединението е и намирането на формула за редовно управление, което отново обвърза със сегашната извънредна власт на президента:

„Амбициите, които всички трябва да си поставим е да дадем отговор на един прост въпрос. Той е как ще се управлява България – дали ще продължим ситуацията, в която политическите сили в парламента колективно отказват да носят отговорност за управлението и оставят това на президента, а на него тази работа му харесва и си дава мандатите на себе си. Трябва излезем от това положение. Ние ще търсим оптималния вариант, да формиране предизборни и следизборни коалиции, които могат да дадат ясна перспектива и опция на българските граждани да гласуват за демократично и реформаторско управление“.

Той подчерта, че това дали в следващия парламент ще бъде постигнато мнозинство, зависи от избирателите. „Ние водим разговори с ПП и в тях ще се установи кои са най-добрите опции пред нас“, добави Иванов.

„Целта е най-накрая България да тръгне напред по правилния начин и да построим държавата, която всички ние искаме“, каза по-късно съпредседателят на ПП Асен Василев по повод разговорите за предизборна коалиция с ДБ.

Според Василев се е видяло, че има две алтернативни визии за това как България трябва да изглежда: „Едната е тази, която носи послание, че досега всичко е вървяло долу-горе добре. Другата е, че България може да заеме едно много по-достойно място в ЕС, да задава тона какво се случва“.

Христо Иванов пък посочи, че най-важният политически лакмус продължава да бъде съдебната реформа и процедурата, която урежда контрола над главния прокурор.

„Ще видим утре как ще протече дебата, дали ще бъде подкрепен на първо четене и ще има ли воля до разпускането на парламента на 3 февруари да бъде приета окончателно тази процедура. Това наистина е политически тест, защото фундаменталният въпрос на политическото разделение е именно отношението към правосъдието в България и възможността да се носи от главния прокурор отговорност пред истински неутрални органи“, смята съпредседателят на ДБ.

Междувременно обаче от ГЕРБ заговориха за разговори между партиите по темата за съдебната реформа, но предлагат те да са след разпускането на парламента.

„Моето предложение е една, две, ако може три, ако може четири, ако може пет партии да се обединят – конкретния дизайн, конкретните текстове каква съдебна реформа искат. Дори аз имам екзотично предложение – защо февруари, когато няма да има кампания, партиите, техните експерти, юристи не общуват помежду си заедно с професионалната общност – съдии, прокурори, следователи, адвокати, в опит да се намери консенсус“, каза Томислав Дончев от партията на Бойко Борисов.

Според него пети избори в рамките на две години са много сериозно предизвикателство към демокрацията. „Ако и след следващите избори партиите, народните представители не направят нищо, има опасност всички вкупом да станат излишни, ненужни“, каза още той.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy