Двама белгийски военни с боеприпаси са задържани до централата на ЕК

Двама белгийски военнослужещи от ВВС са били арестувани в сърцето на европейския квартал на Брюксел за притежание на боеприпаси при сюрреалистичен инцидент, който до голяма степен е останал незабелязан миналата събота, съобщи говорител на прокуратурата в Брюксел, предаде „Политико“.

 

Свидетели от мястото на събитието разказаха, че арестите са извършени в непосредствена близост до седалището на Европейската комисия, на улица „Архимед“, в апартамент, намиращ се в близост до кафене „Берлемон“, любимо място на служители от европейските институции.

„Двамата души бяха задържани, изслушани от полицейските служби и след това бяха освободени“, заяви говорителят, потвърждавайки съобщения от белгийските медии.

Говорителят не беше „в състояние да потвърди произхода на посочените боеприпаси“ и заяви, че „разследването продължава“, за да се установи откъде са дошли куршумите.

Според фламандския всекидневник „Нювсблад“ жители са видели двамата мъже да стрелят с огнестрелно оръжие от отворен прозорец и са се обадили в полицията. Оказало се, че оръжията са въздушни пистолети, установила полицията. Но при претърсването полицията открила над 200 боеприпаса, „предназначени за автомати, използвани от белгийските войски“, съобщава „Нювсблад“.

В изявление за „Политико“ белгийската министърка на отбраната Людивин Дедондер заяви, че няма да прави „конкретни изявления“ по случая, тъй като в момента той се разследва както от нейното министерство, така и от съдебните служби.

През последните години белгийските военни неведнъж са били подлагани на сериозни критики заради неправомерни действия на някои техни членове или техни връзки с крайно десни групи, посочва „Политико“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy