Двама души бяха спасени в деветия ден след земетресенията в Турция

Двама души са били спасени в днешния девети ден след земетресенията в Турция, след като са прекарали под руините цели 198 часа, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Двамата са били извадени от руините в окръг Кахраманмараш, където беше епицентърът на разрушителните трусове на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер.

Единият от спасените е 17-годишен младеж, a другият е 20-годишният му брат. Телевизията излъчи кадри на спасители, които носят на носилки двама души към линейките наблизо.

Двамата братя са били извадени от руините на осеметажен блок.

31 974 са жертвите в Турция

Броят на жертвите на земетресенията в Турция нарасна на 31 974 души, съобщи Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации, цитирана от ТРТ Хабер.

195 962 души, засегнати от бедствието, са били евакуирани от десетте пострадали при труса окръга.

В района на земетресението работят близо 250 хиляди служители на турски и международни правителствени и неправителствени организации и служби.

Турция е благодарна на всички държави за помощта, която оказаха за издирването, спасяването и подпомагането на Турция след мощните земетресения, разтърсили страната на 6 февруари, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.

Във видеопослание, изпратено до Световната правителствена среща на върха в Дубай, турският лидер заяви, че екипите са извадили над 8000 оцелели от отломките на труса в Южна Турция.

По думите му също така голяма част от над 81 000 души, ранени при земетресенията, са вече изписани от болниците.

„Бих искал още веднъж да благодаря на всички приятелски и братски страни, които денонощно събират помощи за нашия народ, подкрепят с екипите си усилията ни за търсене и спасяване на хора и не ни забравят в молитвите си“, добави Ердоган.

Турция, която е изправена пред едно от „най-големите природни бедствия“ не само в своята история, но и в историята на човечеството, никога няма да забрави „приятелството, което показахте в този мрачен ден“, каза той.

По думите му земетресението още веднъж е показало значението на международната солидарност.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy