Двама от обвиняемите от Nexo все още са в неизвестност

Продължава издирването на двама от обвиняемите по разследването, свързано с криптобанката Nexo. Това се разбра от изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Тя отново повтори, че по това дело предстои много голям обем от работа. То бе сравнено с разследването на източването на КТБ. Ако този паралел е верен, това значи, че делото ще се точи няколко години.

Подобно на КТБ, прокуратурата ще търси съдействие от чужбина за одит на дейността на Nexo. Колко време ще отнеме това и колко ще струва, не е ясно.

Акцията срещу Nexo започна миналата седмица с обиски в София. Шефът на националното следствие Борислав Сарафов обяви, че обвинения са повдигнати на четирима души, без да спомене имената им. Те са за участие в престъпна група. Двама от тях остават в неизвестност, макар че според данните на граничната полиция не са напускали страната. Те са обявени за издирване.

Междувременно казусът с Nexo се завъртя за сериозна политическа употреба. ГЕРБ се усъмниха, че „Демократична България“ са получавали дарения от служители на фирмата. Става дума за общо 100 хил. лв., дарени от петима служители. Сумите са декларирани пред Сметната палата, а това е публична информация. „Биволъ“ пък съобщи, че бащата на един от основателите на криптобанката е бил съдружник през 90-те години с експремиера Бойко Борисов и е бил и агент на Държавна сигурност.

От компанията отрекоха всички обвинения. Те намекнаха, че прокуратурата е некомпетентна, защото не познава бизнеса им. Главният прокурор Иван Гешев пък заяви, че институцията е готова да работи по такъв тип престъпления, а делото било уникално в световен мащаб.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy