Движението през тунелите и виадуктите на „Хемус“ най-после е пуснато

Движението през тунелите и виадуктите на магистрала „Хемус“ е пуснато, така както обеща министърът на регионалното развитие Иван Шишков.
Без ограничения в двете тръби на тунел „Витиня“ на магистрала „Хемус“ минава и тежкотоварният трафик, който години наред беше отклоняван, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“.
През юли преминаването през тръбата за София на тунел „Витиня“ бе ограничено за довършване на трите напречни връзки между двете тръби на съоръжението.
Възстановено е и движението по виадуктите в платното за София при км 35+760 и в платното за Варна при км 33+910 и км 34+220. За извършване на ремонтните дейности преминаването на тежкотоварните камиони над 12 тона бе пренасочено по обходния път I-1 София – Ботевград.
С пускането на трафика по съоръженията на магистрала „Хемус““ се възстановява двупосочното движение на тежкотоварния трафик над 12 тона по магистралата и се улеснява пътуването на всички шофьори дни преди празниците за Коледа.
По напречните галерии между двете тръби на тунел „Витиня“ в тръбата за София беше работено през 2020 г. и през юли тази година се подновиха довършителните работи в тръбата за Варна.
Две от галериите са пешеходни, а една е шосейна. В случай на авария в една от тръбите те ще се ползват за евакуация на хора и автомобили, както и за достъп на линейки, пожарни и други специализирани автомобили.
С изпълнението на тези дейности тунел „Витиня“ вече отговаря на европейските изисквания за безопасност. Съгласно тях в съоръжение с дължина над 1 км трябва да има три напречни галерии, които да свързват двете тръби. В тунела са монтирани противопожарни врати, електроинсталации, вентилационни боксове, осветление и др.
„Витиня“ е един от най-дългите автомобилни тунели у нас – 1195 метра. Строителството му започва през 1974 г. В експлоатация е от 1984 г.
Виадуктите при 33-ти, 34-ти и 35-ти км са построени през 80-те години на миналия век и досега не бяха ремонтирани.
Техническото състояние на съоръженията при 33-ти и 34-ти км в посока Варна изискваше спешно възстановяване на експлоатационното им състояние, за да се осигури безопасното преминаване.
На двете съоръжения е извършено усилване на пътната плоча, ремонт на главни стоманобетонови греди, подмяна на лагери и дилатационни фуги. Изградени са нови тротоарни блокове, положена е нова хидроизолация и асфалтобетонова настилка, колекторна система и др.
На виадукта при 34-ти км е възстановена носимоспособността на ригел при един от стълбовете на съоръжението.
На съоръжението при 35-ти км в платното за София е работено по антикорозионната защита на стоманената конструкция, изградена е колекторна система и др.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy