Демерджиев: Политици и магистрати трябва да обяснят за убийството на Къро

Политици и магистрати, довчера приятели, а отскоро врагове, трябва да дадат обяснения за убийството на Красимир Каменов-Къро, смята вътрешният министър Иван Демерджиев. Бизнесменът, смятан за близък през 90-те години на миналия век до групировката ВИС-2, бе застрелян в къщата си в Южна Африка в четвъртък. Заедно с него бе убита и съпругата му, както и още двама души – детегледачка и бодигард.

МВР е предприело действия да получи цялата информация по разследването, каза Демерджиев. Българската страна има уверение, че представител ще бъде допуснат да се запознае на място със събраните данни. Освен това у нас полицията се опитва да установи връзки с покушението и събития или хора в България. Започнала е операция в тази насока, каза вътрешният министър.

Имаха един общ враг – Къро
 

„Политиците и магистратите, които днес воюват, когато бяха приятели и не воюваха помежду си, имаха един общ враг. Този враг, съвсем ясно изразен отскоро, се казваше Красимир Каменов-Къро“, заяви Демерджиев.

Министърът каза, че не е нужно да споменава имената им, защото на всички е ясно кои са.

„Осветяването“ се случи в последните месеци. Така например през март главният прокурор Иван Гешев включи Къро в списъка на хората, участващи в заговор за свалянето му от поста. Сред другите заговорници, посочени от Гешев и подчинените му, са бившият собственик на КТБ Цветан Василев, арестуваният за наркотици Дилиян Георгиев, журналистът от BIRD Димитър Стоянов и собствениците на криптобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев. Тях Гешев прикачи към заговора на по-късен етап, когато обяви, че са кацнали в Белград и имат оперативка с Василев.

От две седмици насам обаче всички те бяха засенчени от лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заради откритата заявка да иска отстраняването на Гешев от поста.

Без да споменява конкретни личности, които явно или не бяха нарочили Красимир Каменов за враг, вътрешният министър заяви:

„Към този враг бяха насочени много усилия, той беше обявен за междудържавно издирване като МВР е уведомило властите на ЮАР къде се намира. За съжаление не беше задържан преди да се стигне до смъртта му. Точно тези хора дължат обяснения, вече не като приятели, а като врагове как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен за техен общ враг“.

Още по темата:

Къро и съпругата му са убити в Южна Африка

 

 

След като Къро бе посочен като един от заговорниците срещу Гешев, му бяха повдигнати обвинения за подбудителство към убисйтвото на бившия полицай Лобомир Николов, застрелян в София през миналата година. Тогава той бе обявен за издирване и чрез Интерпол.

Денонощна охрана

Каменов е живеел в район на Кейп Таун, в който е имало денонощна частна охрана, твърдят местни медии. Къщата му е била с висока ограда и опасана с камери. Семейството е живеело затворено и не е общувало със съседите.

Засега няма официална информация как са действали нападателите. На снимки от мястото се вижда, че дворната врата е разбита.

За Къро се твърдеше, че е замесен в множество скандали у нас. Той минаваше за близък до смятания за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки. Той пък е смятан за близък до фирми, станали известни покрай скандал със „златния гьол“ на граничния пункт „Капитан Андреево“. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy