„Демокрацията може да си отиде заради про-Путин партии“. Пеевски пак се прицели в „Лукойл“

Партиите, които не подкрепят отпадането на дерогацията за „Лукойл“, са про-Путин. А именно заради такива партии демокрацията може да си отиде от България.

Това коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски. Повод за думите му стана оповестяването на международен доклад, според който бургаската рафинерия се въползва от възможността да работи с руски петрол и нарушава европейските санкции като продава продуктите в страни от ЕС и дори в САЩ. Автори на заключенията са организацията „Глобъл Уитнес“, българският Център за изследване на демокрацията и Центърът за изследване на енергията и чистия въздух.

Според документа бургаската рафинерия произвежда горива и масла от евтината руска суровина, изнася ги уж за страни извън Европейския съюз, а след това претоварва нефтопродуктите от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се заметат следите през новорегистрирани кораби или плаващи под различни флагове, след което горивата влизат в Европейската общност и стигат дори до САЩ.
Изводите бяха потвърдени в четвъртък от премиера Николай Денков. Той коментира, че тези неща се знаят, но правителството не може да направи нищо, защото няма контрол над операциите по море.

В отговор Пеевски даде да се разбере, че смята това за оправдание. Според него решението е просто – спира се производството и няма проблем с износа.

„Виждаме от тези международни разследвания, че всичко, което говорим, е факт. И това трябва да приключи веднага. Обяснения в стила: „Ама това е станало навънка, тука няма проблем, митниците не са констатирали такова нещо“. Е, ако не се произвежда това гориво тука, ще може ли да излиза? Ако се спре това производство по този начин, няма да излиза“, каза той.

Още по темата:

„Нефтохим“ уличен в ембаргова схема, кабинетът знае, а рафинерията отрича

 

Пеевски се обяви за незабавно прекратяване на дерогацията за „Лукойл“. Това е поредният път, в който той говори по темата. Наскоро заедно с депутата от ГЕРБ Делян Добрев Пеевски заплаши, че дерогацията ще бъде отнета. След това двамата заявиха, че компанията се е съгласила да плати няколкостотин милиона лева данъци.

Правителството е против бързо премахване на възможността за работа с руски петрол. От кабинета твърдят, че това трябва да се случи постепенно, за да може рафинерията да си набави суровини с различен произход. В четвъртък Денков коментира, че срокът на дерогацията е скъсен до октомври догодина, за да се премине плавно към работа с неруски петрол.

Пеевски обаче намекна, че ще настоява това да се случи доста по-бързо.

„За нас трябва да се случи веднага това нещо. И трябва да има съгласие. Защото, ако това не се случи, партиите които не го подкрепят, са про-Путин партии. И както се казва, днес е Десети ноемви, демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии в България“, заяви той.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy