Денков вика на среща министъра на електронното управление за скандала с машинния вот

Премиерът Николай Денков вика на среща министърът на електронното управлевие Александър Йоловски за всички пречки, които доведоха до отмяна на машинния вот на първия тур на изборите за местна власт, които се продедоха на 25 ноември. Наред с това премиерът ще пита Йоловски и за потенциални негови твърдения, че съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и депутата Божидар Божанов са му оказвали натиск за обществени поръчки за над 600 млн. лв. Всичко това стана ясно във вторник от изказване на Денков на излизане от форума „Пауърс съмит“ (Powers summit).

До момента твърденията за оказван натиск не са официално потвърдени от самия министър. Депутатите Тошко Йорданов (ИТН) и Десислава Атанасова (ГЕРБ) съобщиха, че министърът е разказал за натиска по време на председателски съвет в присъствието на вицепремиера Мария Габриел. Божидар Божанов и Кирил Петков отрекоха тези твърдения и ги определиха като неверни.

Премиерът ще пита и за действията на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, според Денков той е извършил административни нарушения. За тях се разбра от доклад на ДАНС, който в последствие се оказа справка без гриф „секретно“, а в нея излезе гръмко твърдение, че зам.-министърът не само заснел генерирането на код, но и казал, че ще си поиграе с него. Зам.-министърът контрира, че справката е пълна с неверни твърдения.

„Примерно за това, че са използвани лични устройства тогава, когато не е трябвало да се използват лични устройства, само да обърна внимание, че предните години е било същото, на предните избори, така че тука той не е направил нещо извънредно, просто е трябвало да бъде много по-внимателен, защото този тип административни нарушения бяха използвани, за да се вмени, че в него е вината за отмяната на машините за първия тур. Истинската причина да се махнат машините първо е, че заместник-председателят на ДАНС не провери информацията, която изпрати и, второ, че я изпрати публично без да бъде проверена“, поясни премиерът.

Оказа се, че въпросната справка на ДАНС е подписана от зам.-председателят на ДАНС Деньо Денов. Премиерът поиска председателят на агенцията да предложи освобождаването му, но такова предложение не последва. Това бе причината в навечерието на балотажа премиерът да поиска от президента Румен Радев отстраняване на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Денков и във вторник каза, че очаква от президента Румен Радев да вземе решение за отстраняването на председателя на ДАНС Пламен Тончев заради неговия отказ да бъде отстранен заместникът му Деньо Денев, подписал доклада за машините за гласуване точно преди първия тур на местните избори.

„Така че очаквам в най-скоро време. Колкото по-бързо бъде решена тази тема, толкова по-добре. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е в правителството, и лично при мен. Така че аз се надявам президентът да разбере, че неговата позиция е незащитима в момента“, коментира той.

Премиерът очаква да има лидерска среща между партиите, които подкрепят правителството, но не е информиран дали такава е насрочена.

По думите му кабинетът изпълнява програмата си, като в бюджета за следващата година са предвидени средства за строителството на магистрала „Хемус“, за което настоява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy