Денков: Гръбнакът на проектокабинета ще е от „Продължаваме промяната“

Номинираният за премиер от „Продължаваме промяната“ акад. Николай Денков заяви, че основният състав на кабинета ще бъде от представители на неговата партия.

„Ние ще имаме министри, които ще трябва да движат целия пакет. Гръбнакът на този кабинет трябва да бъде от „Продължаваме промяната“ и разбира се, по всички теми ние работим плътно с „Демократична България“, коментира той пред телевизия „България он еър“.

Президентът Румен Радев вече обяви, че вторият мандат на „Продължаваме промяната“ (ПП) ще бъде връчен след Нова година.

Съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев не участват в срещите по съставяне на кабинет с втория мандат, информира БНР.

Преговорният екип се състои от номинирания за премиер Николай Денков и председателят на парламентарната група Андрей Гюров.

В сряда двамата се срещнаха с представители на всички парламентарни групи, за да представят управленските си приоритети. Разговорите се проведоха в Народното събрание, но не бяха обявени публично. В петък ще се проведе втората обща среща на ПП с парламентарно представените формации.

Условието на ПП да предложи правителство е парламентът да приеме тяхната декларация с приоритети.

„По-голяма част от партиите влязоха в този процес и казаха, че ще представят предложения. Едната цел на тази декларация е да създаде структура на решенията, които очакваме да се вземат от Народното събрание. То трябва да има цел, в случая говорим за национални цели, а те трябва да бъдат подплатени с конкретни действия“, обясни акад. Николай Денков.

Той добави, че втората цел на декларацията е да послужи като спойка на политическите партии.

„Третата цел, която не е по-малко важна, е да се създаде основата за координация между Министерския съвет и Народното събрание, защото би било лош вариант да направим свой кабинет. Той има своите цели, а Народното събрание – други. Двата най-важни органа в държавата да работят в синхрон“, посочи акад. Денков.

От думите му стана ясно, че става въпрос за плаващи мнозинства.

„Но тези плаващи мнозинства са заявени предварително. Има два риска и те са много различни – единият е политическият риск за „Продължаваме промяната“. Този риск ние сме го пресметнали. Има един друг риск, който е много по-опасен – държавата да тръгне да се управлява от хаотични решения, от които всеки търси икономически интерес“, добави Денков.

Кабинетът, който ще бъде съставен, трябва да може да реализира всичките политики по декларацията, допълни той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy